Scrisoare deschisă către premierul Cioloş. Producătorii de mobilă acuză: "Programul de participare la târguri internaţionale este blocat; s-a ratat promovarea pe pieţe importante"

Programul de participare la târguri şi expoziţii internaţionale este blocat de câteva luni, din cauza nerealizării la timp a procedurilor de achiziţie publică, arată Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) într-o scrisoare deschisă transmisă luni premierului Dacian Cioloş.

1027 afișări
Imaginea articolului Scrisoare deschisă către premierul Cioloş. Producătorii de mobilă acuză: "Programul de participare la târguri internaţionale este blocat; s-a ratat promovarea pe pieţe importante"

Scrisoare deschisă către premierul Cioloş. Producătorii de mobilă acuză: "Programul de participare la târguri internaţionale este blocat; s-a ratat promovarea pe pieţe importante"

„Industria românească de mobilă a ratat promovarea pe trei pieţe extrem de importante: Franţa, Rusia şi Qatar, din cauza neparticipării la târgurile internaţionale din toamna acestui an. Şi riscă neparticiparea cu stand naţional la expoziţiile internaţionale din Germania şi Marea Britanie, care se desfăşoară în ianuarie 2017”, arată APMR.

„Din luna septembrie participăm la discuţii şi negocieri, asociaţiile reprezentative din industria românească reclamă verbal sau în scris neorganizarea la timp a licitaţiilor pentru realizarea standurilor naţionale la târgurile internaţionale de profil, însă Ministerul Economiei Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) nu a găsit o soluţie reală pentru rezolvarea acestei probleme. În urma solicitărilor noastre anterioare, conducerea MECRMA a aprobat participarea producătorilor de mobilă la târgul MEBEL de la Moscova, din 21-25 noiembrie 2016, motiv pentru care APMR a confirmat organizatorilor de la Moscova rezervarea spaţiului de 400 mp, iar producătorii şi-au informat partenerii de prezenţa la târg şi au investit în realizarea de produse valoroase, cu un înalt grad de prelucrare, specifice pieţei. De asemenea, au efectuat cheltuieli pentru realizarea materialelor de promovare şi pentru deplasare: obţinerea vizei, rezervarea cazării şi transportului pentru reprezentanţii firmei. Din păcate, prelungirea nefirească a birocraţiei a făcut ca data licitaţiei să fie anunţată mult prea târziu, respectiv în ziua de 7 noiembrie 2016, ceea ce a condus la imposibilitatea participării la acest important eveniment. Nici o firmă organizatoare de târguri nu s-a prezentat la licitaţie, timpul rămas fiind extrem de scurt pentru pregătirea standului şi pentru realizarea tuturor formalităţilor, care se practică pentru a ajunge în Federaţia Rusă. Precizăm că societatea ROMEXPO a dorit să participe împreună cu firma constructoare de standuri a organizatorului din Moscova, dar aceasta nu a transmis oferta, informând că nu este timpul necesar construcţiei standului”, arată reprezentanţii producătorilor de mobilă din România.

Pentru prima parte a anului 2017, în cadrul Programului de promovare a exporturilor, este aprobată participarea la târgurile internaţionale de mobilă: IMM Cologne (16-22 ianuarie), The January Furniture Show Birmingham (22-25 ianuarie), KIFF Kiev (15-18 martie) şi Salone Internazionale del Mobile Milano (04-09 aprilie).

„Vă informăm că APMR a solicitat organizatorilor celui mai important târg internaţional de mobilă, IMM Cologne, Köln-Germania, rezervarea unui spaţiu de 1.000 mp, încă din data de 30 ianuarie 2016, pentru a avea siguranţa obţinerii spaţiului expoziţional şi a celui mai mic tarif de închiriere, aşa cum s-a practicat în ultimii 25 de ani, Germania fiind cea mai importantă piaţă pentru producătorii români de mobilă. Organizatorul extern a confirmat alocarea suprafeţei de 987,78 mp pentru cele 30 de firme selectate de MECRMA şi înscrise din luna octombrie în Catalogul târgului, conform Regulamentului târgului. În urma consultării SEAP, am constatat cu surprindere, că, pentru târgul de la Köln, termenul limită de depunere a ofertelor este data de 20 decembrie 2016, iar data-limită de evaluare a ofertelor este vineri, 30 decembrie, ora 18.00, dată care este mult prea târzie pentru ca o firmă să se încadreze în organizarea unui pavilion naţional de 1.000 mp, în timpul extrem de scurt, rămas până la deschiderea manifestării”, precizează APMR.

Organizarea participării la târg a celor 30 de producători de mobilă, este complexă şi necesită timp, având în vedere că sunt necesare cel puţin 14 zile pentru achiziţionarea şi pregătirea materialelor, execuţia construcţiei şi amenajarea standului personalizat pe o suprafaţă mare, care trebuie să ajungă la târg cu cel puţin 7 zile înainte de deschidere, pentru montaj, organizarea transportului unui volum mare de exponate de la firme răspândite în toată ţara, care trebuie colectate pentru a fi expediate din ţară, cu cel puţin 7 zile înainte de târg, precum şi toate operaţiile legate de aceste activităţi. În plus, toate aceste activităţi trebuie realizate într-o perioadă în care majoritatea firmelor sunt în vacanţa de iarnă şi totodată, pot interveni şi probleme cauzate de condiţiile meteo.

„Prin scrisoarea nr 662/22.11.2016, am solicitat revederea termenelor de depunere şi evaluare a ofertelor, pentru realizarea acestui eveniment deosebit de important pentru industria românească de mobilă. Ne adresăm public către dumneavoastră cu problemele pe care vi le-am semnalat în scris în urmă cu două săptămâni, dar şi în luna octombrie, şi la care, instituţia Guvernului României nu ne-a oferit până acum niciun răspuns şi, mai grav, nicio rezolvare”, arată patronatul mobilei.

Producătorii de mobilă menţionează că au pierdut participarea la toate acţiunile aprobate pentru semestrul II al anului 2016, respectiv la târgul Maison et Objets – Paris (2-6 septembrie) unde au fost selectate 18 firme, pe o suprafaţă de 530 mp, la expoziţia Doha – Qatar (18-20 octombrie), 10 firme selectate, pe o suprafaţă de 310 mp şi la târgul MEBEL Moscova (21-25 noiembrie), 11 firme selectate, pe o suprafaţă de 403 mp, „cu consecinţe grave asupra exportului de mobilă”.

Potrivit APMR, exportul de mobilă în anul 2015 a înregistrat valoarea de 2,04 miliarde de euro, cu un sold favorabil export-import de 1,53 miliarde de euro, iar pe primele 8 luni ale anului 2016 a înregistrat o valoare de 1,43 miliarde de euro cu o creştere de 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015 şi un sold favorabil export-import de 1,05 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici