Secretarul american al Trezoreriei a mers la Beijing pentru a calma relaţiile economice tensionate dintre SUA şi China

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, s-a întâlnit vineri cu guvernatorul băncii centrale a Chinei, Yi Gang, şi cu fostul vicepremier, Liu He, pentru discuţii informale privind economia mondială, americană şi chineză, potrivit unui oficial al Trezoreriei americane.

806 afișări
Imaginea articolului Secretarul american al Trezoreriei a mers la Beijing pentru a calma relaţiile economice tensionate dintre SUA şi China

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Yellen a mers la Beijing în încercarea de a atenua tensiunile dintre cele două superputeri ale lumii, deşi aşteptările sunt reduse, oficialii din ambele părţi acceptând că protejarea intereselor de securitate naţională primează acum în faţa aprofundării legăturilor economice.

Yellen şi interlocutorii săi chinezi au avut o "conversaţie substanţială", a adăugat oficialul Trezoreriei americane fără a oferi alte detalii, informează Reuters.

Deşi acum este pensionat, Liu He este unul dintre principalii aliaţi ai preşedintelui chinez Xi Jinping, iar întâlnirea lor vine în urma discuţiilor purtate la Zurich în ianuarie.

"Căutăm o competiţie economică sănătoasă care să fie în beneficiul muncitorilor şi firmelor americane şi să colaborăm în privinţa provocărilor globale", a scris Yellen pe Twitter la scurt timp după ce a ajuns la Beijing, joi seară.

"Vom lua măsuri pentru a ne proteja securitatea naţională atunci când va fi nevoie, iar această călătorie reprezintă o oportunitate de a comunica şi de a evita comunicarea greşită sau neînţelegerile", a scris Yellen.

China speră ca SUA să ia "măsuri concrete" pentru a crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea sănătoasă a legăturilor economice şi comerciale bilaterale, a transmis vineri Ministerul chinez de Finanţe într-un comunicat.

"Nu ies câştigători dintr-un război comercial sau din decuplarea şi «ruperea lanţurilor»", se mai arată în comunicat.

Firmele americane din China speră că vizita lui Yellen va asigura că rutele comerciale şi comerţul dintre cele două economii rămân deschise, indiferent de tensiunile geopolitice.

"Vizita lui Yellen este semnificativă pentru că permite să aibă loc mai multe conversaţii, permite să vină mai mulţi oameni de nivel mediu din ambele părţi", a declarat Michael Hart, preşedintele Camerei de Comerţ Americane din China.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici