Şeful Comisiei Europene propune un plan urgent de relansare a economiei Greciei

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a propus marţi un plan urgent pentru sprijinirea relansării economiei Greciei şi combaterea şomajului din această ţară, prin deblocarea a până la un miliard de euro din bugetul UE.

280 afișări
Imaginea articolului Şeful Comisiei Europene propune un plan urgent de relansare a economiei Greciei

Şeful Comisiei Europene propune un plan urgent de relansare a economiei Greciei (Imagine: Mediafax Foto)

Acest sprijin ar completa zecile de miliarde de euro acordate Greciei sub formă de împrumuturi din partea UE şi FMI, pentru ca statul elen să îşi poată respecta obligaţiile financiare.

"Vreau să solicit Consiliului European, care se va reuni joi şi vineri la Bruxelles, să discutăm despre ce putem face pentru a ajuta Grecia, pe lângă eforturile de consolidare bugetară", a spus Barroso într-o conferinţă de presă.

El a explicat că Grecia are posibilitatea de a accesa fonduri europene semnificative, prin politica de coeziune, care vizează susţinerea regiunilor defavorizate.

"Trebuie să găsim o cale prin care să avansăm plăţile şi să accelerăm furnizarea fondurilor, pentru ca Grecia să profite acum de ele", a subliniat Barroso, care a evaluat sumele disponibile la un miliard de euro.

Concret, este vorba de aprobarea acordării subvenţiilor europene programate pentru Grecia, destinate unor proiecte necesare creşterii economice, fără ca autorităţile de la Atena să asigure imediat contribuţia naţională, aşa cum prevăd regulile europene.

În prezent, pentru a face faţă crizei bugetare, guvernul elen nu are mijloacele necesare cofinanţării proiectelor europene şi nu a mai accesat din acest motiv fondurile de coeziune şi structurale.

"Toate proiectele de acest tip sunt blocate în prezent în Grecia", a declarat o sursă europeană.

Autorităţile de la Bruxelles ar trebui, conform propunerii, să acorde fondurile, urmând ca Grecia să contribuie ulterior la finanţarea proiectelor.

Barroso a avertizat că utilizarea acestor fonduri europene va fi supravegheată strict de autorităţile UE şi statele europene.

Şeful CE a justificat propunerea ca o reacţie la protestele grecilor, victime ale recesiunii.

"Trebuie nu doar să le cerem sacrificii, dar să le şi arătăm drumul spre creştere", a subliniat el.

Şeful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, susţine propunerea.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a cerut la rândul său "deschiderea unor noi perspective de creştere" pentru Grecia, prin susţinerea, de exemplu, a dezvoltării energiei solare şi exportul electricităţii în Germania, care va renunţa la energia nucleară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici