Senatorii au ajuns la un ACORD pentru deblocarea crizei bugetare din SUA

Liderii Senatului american au anunţat miercuri un acord de prelungire a limitei de îndatorare a guvernului SUA până pe 7 februarie şi de reluare a activităţilor instituţiilor federale, parţial blocate, până pe 15 ianuarie, relatează MarketWatch.

958 afișări
Imaginea articolului Senatorii au ajuns la un ACORD pentru deblocarea crizei bugetare din SUA

Senatorii au ajuns la un ACORD pentru deblocarea crizei bugetare din SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acordul prevede ca membrii Congresului să încheie un acord mai larg asupra bugetului până la data de 13 decembrie şi a avut loc după ce Camera Reprezentanţilor nu a reuşit, marţi, să pună la punct un plan propriu.

Cele două Camere ale Congresului trebuie să adopte proiectul în aceeaşi formă, acesta urmând apoi să fie apoi trimis preşedintelui Barack Obama pentru promulgare.

"Compromisul la care am ajuns va asigura economiei stabilitatea de care are nevoie", a declarat liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, care a spus că este "un acord bipartinic istoric".

Liderul minorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a spus că ultimele săptămâni au fost dificile pentru Congres şi pentru ţară.

"Este speranţa mea că astăzi vom putea lăsa în urmă unele dintre cele mai urgente probleme. După evenimentele de ieri, am început împreună cu liderul majorităţii o serie de discuţii despre soluţia prin care să putem debloca activităţile guvernului şi să împiedicăm defaultul. Am încredere că putem începe să facem acest lucru de astăzi", a arătat McConnell.

El este optimist şi că vor fi protejate reducerile de cheltuieli convenite de ambele părţi în legea Budget Control Act, semnată de preşedintele Barack Obama.

Atenţia se va concentra acum pe rapiditatea cu care Camera Reprezentanţilor şi Senatul vor putea aproba acordul.

Reprezentantul republican de Texas Kevin Brady a declarat la televiziunea Bloomberg că incapacitatea colegilor săi de partid din Camera Reprezentanţilor de a veni cu un plan propriu de creştere a plafonului de îndatorare face ca preşedintele Camerei, John Boehner, să fie nevoit să accepte orice propunere venită din partea liderilor Senatului.

"Acest partid nu este unit în spatele problemelor esenţiale. Drept rezultat, suntem cu toţii frustraţi de incapacittatea de a influenţa acest acord", a spus Brady.

Un lider democrat a declarat pentru New York Times că proiectul ar putea fi trimis preşedintelui Barack Obama pentru promulgare până la sfârşitul acestei zile, cu condiţia ca acordul să fie aprobat mai întâi în Camera Reprezentanţilor şi apoi în Senat.

În urma informaţiilor, acţiunile au crescut puternic la bursa americană. Indicele S&P 500 este în urcare cu 1,15%, aproape de un nivel record, Dow Jones cu 1,16%, iar Nasdaq cu 1,07%. Dolarul este în creştere cu 0,18% faţă de un coş de valute importante.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici