Senatul SUA acuză Apple că evită să plătească taxe de miliarde de dolari la nivel global

O subcomisie a Senatului american a acuzat Apple că evită să plătească taxe de miliarde de dolari la nivel global prin exploatarea unor breşe legislative şi folosirea unor subsidiare din Irlanda care nu au rezidenţă fiscală în nicio ţară, potrivit Financial Times.

334 afișări
Imaginea articolului Senatul SUA acuză Apple că evită să plătească taxe de miliarde de dolari la nivel global

Senatul SUA acuză Apple că evită să plătească taxe de miliarde de dolari la nivel global (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Senatorii americani au publicat un raport de 40 de pagini asupra structurii internaţionale folosite de Apple în privinţa taxelor, înaintea unei audieri marţi care va pune într-o lumină foarte proastă grupul IT, informează Financial Times.

"Apple a încercat să ajungă la Sfântul Graal al evitării taxelor. A creat entităţi offshore în care păstrează zeci de miliarde de dolari, în timp ce susţine că nu au rezidenţa pentru plata de taxe nicăieri", a declarat senatorul democrat Carl Levin, care conduce subcomisia şi va prezida audierile.

Apple a folosit în mod elaborat breşe fiscale pentru a scăpa de plata taxelor, potrivit raportului. Astfel, compania americană a evitat în ultimii patru ani plata taxelor în SUA pentru o sumă de 44 miliarde de dolari.

Nu există, însă, indicii că Apple ar fi făcut nimic ilegal în încercarea de a-şi reduce contribuţiile la stat, se arată în raport.

"Aceasta este definiţia unei breşe legislative: respectă legea, dar încalcă spiritul legii", a spus Levin.

Specialişti ai comisiei au afirmat că cele mai surprinzătoare descoperiri includ folosirea de subsidiare nerezidente din Irlanda, prin care este dirijată cea mai mare parte a profiturilor.

Una dintre acestea, Apple Sales International nu a plătit practic taxe la vânzări de 74 de miliarde de dolari între 2009 şi 2012. În 2011, subsidiara a plătit taxe de 10 milioane de dolari la profituri de 22 miliarde de dolari, o rată de 0,05%.

"Nu am mai văzut aşa ceva. Nu ştim pe nimeni care să fi văzut aşa ceva", a declarat Levin.

În plus, investigaţia a relevat că Apple a încheiat un acord special cu Irlanda pentru a plăti un impozit pe profit de 2%, cu mult sub nivelul de 12% practicat de statul europen pentru companii.

În declaraţia pregătită pentru audierea de marţi, Apple a negat folosirea unor "şmecherii fiscale" pentru a-şi reduce obligaþiile fiscale şi a afirmat că este cel mai mare plătitor de taxe pentru companii din SUA.

Apple este al treilea mare grup american din sectorul tehnologic verificat de comisia Senatului, după Microsoft şi Hewlett-Packard.

Verificările la Apple ar putea declanşa noi discuþii privind structura codului fiscal al SUA. Congresul şi Casa Albă dezbat o evenuală reducere a ratei de impozitare de 35% pentru companii.

De asemenea, ar putea fi reluate discuţiile la nivel internaþional pentru limitarea practicilor de evitare a plăţii taxelor. Tema se va afla inclusiv pe agenda următorului summit al statelor membre G8.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici