Serbia, alimentată cu gaz din Ungaria şi Germania

Situaţia provocată în Serbia de conflictul ruso-ucrainean pe tema gazelor revenea treptat la normal, vineri, datorită livrărilor convenite, joi, de Belgrad cu Ungaria, dar şi cu Germania, informează postul de televiziune B92.

23 afișări
Imaginea articolului Serbia, alimentată cu gaz din Ungaria şi Germania

Situaţia alimentării cu gaz în Serbia revine la normal, datorită livrărilor din Ungaria şi Germania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În provincia sârbă Voievodina, din nordul ţării, care a fost cea mai afectată de criza gazelor naturale, încălzirea a fost reluată de joi seara, când au sosit primele cantităţi de gaze din Ungaria, a anunţat vineri postul de radio B92.

Astfel, în mai multe localităţi, lăsate în frig, ca Novi Sad, Zrenjanin, Pancevo, Kikinda şi Vrsac, alimentarea cu agent termic a fost reluată, iar situaţia era aproape normală vineri dimineaţa.

"Gazele din Ungaria ne-au permis să restabilim alimentarea cu agent termic" în Voievodina, a declarat Dusan Bajatovici, directorul companiei sârbe de stat Srbijagas, pentru postul B92.

"În această dimineaţă (vineri), au început să sosească şi gaze din Germania", a adăugat Bajatovici.

Ungaria a anunţat, joi, că va furniza până la două milioane de metri cubi de gaze pe zi către Serbia, din rezervele sale. Gazul din Ungaria a început să fie direcţionat către Serbia joi, de la ora locală 16.00 (17.00, ora României).

Preşedintele sârb Boris Tadici a declarat, joi seara, că Belgradul a căzut de acord cu Guvernul german asupra unor livrări cotidiene de trei milioane de metri cubi de gaze către Serbia.

Tadici a dat asigurări că "aprovizionarea cu gaze va fi stabilă" şi că livrările asigurate pentru depăşirea crizei fac dovada "solidarităţii europene".

Tadici a mai spus că situaţia nu ar fi fost atât de gravă dacă depozitele de gaze de la Banatski Dvor, în nordul ţării, ar fi fost umplute "la timp".

"Cantităţile depozitate vara trecută sunt insuficiente" pentru ieşirea cu bine din criză, a afirmat preşedintele, promiţând că autorităţile se vor ocupa de umplerea depozitelor de la Banatski Dvor vara viitoare.

"Trebuie să învăţăm din greşeli şi să ne asigurăm cu sisteme alternative de încălzire", a mai spus preşedintele sârb.

Citeşte şi:

Ungaria anunţă întreruperea completă a livrărilor de gaze ruseşti

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici