Silaghi: România poate oferi Voestalpine unele ajutoare de stat

Ministrul pentru Comerţ, Ovidiu Silaghi, care a condus discuţiile cu Voestalpine pentru realizarea combinatului siderurgic, afirmă că România poate acorda companiei ajutor de stat doar în anumite domenii, în timp ce Turcia şi Ucraina, care concurează pentru atragerea investiţiei, nu au restricţii UE.

44 afișări
Imaginea articolului Silaghi: România poate oferi Voestalpine unele ajutoare de stat

Silaghi: România poate oferi Voestalpine unele ajutoare de stat (Imagine: Mediafax Foto)

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai companiei austriece Voestalpine au semnat miercuri, la Palatul Victoria, Memorandumul de înţelegere cu privire la dezvoltarea unui combinat siderurgic în zona Mării Negre, investiţie estimată la cinci miliarde de euro.

Ovidiu Silaghi, care a condus discuţiile cu grupul austriac timp de opt luni, anunţă că Voestalpine poate primi ajutoare de stat în anumite domenii, precum protecţia mediului, dacă investiţia îndeplineşte condiţiile de eligibilitate.

"Se pot acorda ajutoare de stat în domeniul protecţiei mediului, formare profesională şi educaţie, dar condiţia principală este ca proiectele propuse să se încadreze în criteriile de eligibilitate", a declarat, duminică, agenţiei MEDIAFAX ministrul pentru Comerţ.

El a arătat că, în competiţia cu alte ţări pentru atragerea investiţiei Voestalpine, România are avantajul portului Constanţa şi al Canalului Dunăre-Marea Neagră, care favorizează transportul de materie primă.

"Pe lângă un climat economic prietenos, stabil şi într-o continuă creştere, România are cel mai mare port la Marea Neagră, unde pot sosi mineralierele cu materia primă, şi Canalul care face legătura directă cu Dunărea, pe unde se poate transporta uşor o parte din producţie către ţări din centrul şi vestul Europei. De asemenea, în regiune sunt prevăzute o serie de lucrări de infrastructură şi suprastructură, prevăzute şi în Masterplanul de dezvoltare a zonei Constanţa, care pot interesa orice mare investitor. Alte avantaje ale României ar fi calitatea de membru al Uniunii Europene, ceea ce duce la lipsa barierelor vamale, şi tradiţia in domeniul metalurgic", a spus Silaghi.

El a arătat totodată că Ucraina şi Turcia sunt avantajate în competiţia cu România pentru atragerea Voestalpine prin faptul că nu au niciun fel de restricţie impusă de normele Uniunii Europene, pot oferi ajutoare de stat "semnificative" şi pot pune la dispoziţia companiei austriece teren din proprietatea statului.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici