Site-ul Bursei de Valori Bucureşti nu poate fi accesat, din cauza traficului ridicat. Piaţa scade cu 7,3%

Bursa de la Bucureşti se afla în scădere cu 7,3% cu aproximativ două ore înainte de închiderea şedinţei de tranzacţionare, urmând pieţele externe din Europa, în timp ce site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) nu poate fi accesat, problemele fiind determinate de traficul foarte ridicat.

1019 afișări
Imaginea articolului Site-ul Bursei de Valori Bucureşti nu poate fi accesat, din cauza traficului ridicat. Piaţa scade cu 7,3%

Site-ul Bursei de Valori Bucureşti nu poate fi accesat, din cauza traficului ridicat. Piaţa scade cu 8% (Imagine: Adrian Cojocaru / Mediafax Foto)

Scăderea de pe pieţele mari din Europa s-a accentuat spre mijlocul zilei, întrucât contractele futures pentru indicii bursei din SUA au indicat un declin puternic al acestora în deschiderea şedinţei de tranzacţionare. Piaţa de capital din SUA a deschis în scădere cu până la 4,4%.

Website-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost afectat luni de numărul neobişnuit de ridicat de vizitatori, interesaţi de evoluţia bursei din România în contextul evoluţiei pieţelor la nivel global în prima zi a săptămânii, a transmis BVB într-un comunicat. Această situaţie nu a afectat şi activitatea de tranzacţionare, care se desfăşoară în parametri normali, şi nici serviciile automate de date BVB.

"Suntem foarte mulţumiţi şi motivaţi de faptul că varianta de desktop a website-ului nostru a reuşit să atragă un interes atât de ridicat din partea investitorilor şi a potenţialilor investitori, şi acum ne readaptăm intensiv măsurile tehnice pentru a face faţă mai bine, în viitor, unui astfel de interes ridicat", a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

BVB a reamintim investitorilor că pot urmări în condiţii optime evoluţia pieţei şi tranzacţiile realizate la BVB prin intermediul aplicaţiilor pentru smartphone şi tabletă dezvoltate de BVB şi disponibile gratuit în magazinele Google Play şi AppStore - "BVB".

Indicii BET Plus şi BET se aflau în declin cu 7,3% aproape de ora 16:30, după ce în jurul orei 15:00 declinul se situa la 7,9%, respectiv 8%. Indicele BET include cele mai lichide zece acţiuni, iar BET Plus cele mai lichide 34 de titluri din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Lichiditatea a ajuns la 99,4 milioane lei (22,4 milioane euro), faţă de 82 de milioane de lei până la ora 15:00. Media pe parcursul unei şedinţe întregi în acest an se situează la 50,8 milioane de lei.

Scăderea Fondul Proprietatea (FP) s-a temperat la 7,1%, după ce în jurul orei 15:00 înregistra un declin de aproape 10%. Acţiunile OMV Petrom (SNP) au recuperat mai puţin din scăderea de aproape 9% şi aproape de 16:30 se aflau pe minus cu 8,5%, în timp ce Banca Transilvania (TLV) a rămas în teritoriu negativ cu 8,7%.

Scădere puternică au consemnat şi titlurile Romgaz (SNG), cu 7,3%, BRD - Societe Generale (BRD), cu 5,4%, şi Electrica (EL), cu 6%.

Pe marile burse din Europa declinul s-a accelerat în contextul în care contractele futures pe principalii indici ai bursei din SUA indicau scăderi chiar de peste 4%.

Astfel, în Europa, bursa de la Londra a coborât cu 5,6%, cea din Franţa cu 7,1%, iar cea de la Frankfurt cu 5,6%. În Europa Centrală, bursa de la Varşovia se afla în declin cu 7,1%, iar cea de la Budapesta cu 6,9%.

Bursa din Shanghai a închis luni în declin cu 8,7%, cel mai mult după 2007, influenţând negativ şi restul burselor şi pieţelor valutare asiatice, pe fondul temerilor investitorilor legate de impactul încetinirii creşterii celei de-a doua mari economii a lumii, potrivit MarketWatch. Declinul pieţelor asiatice de capital a urmat scăderilor accentuate consemnate vineri de acţiunile din SUA şi Europa.

Pentru a creşte competivitatea exporturilor, autorităţile chineze au decis în urmă cu două săptămâni să devalorizeze yuanul, luând prin surprindere pieţele. Investitorii vor urmări următoarea mişcare a autorităţilor de la Beijing, după ce Wall Street Journal a relatat că banca centrală se pregăteşte să inunde sistemul bancar cu lichidităţi pentru a stimula creditarea.

Indicele Shanghai Composite a coborât cu 9,5%, iar indicele Shenzhen cu 7,7%. La Hong Kong, indicele Hang Seng a scăzut cu 5,06%, Nikkei Stock Average al bursei din Tokyo cu 4,6%, în timp ce indicele australian S&P ASX 200 a pierdut 2,7%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici