Situaţia economică din România se va îmbunătăţi în următoarele şase luni

Situaţia economică din România se va îmbunătăţi în următoarele şase luni, potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de Erste Bank şi institutul ZEW în rândul experţilor financiari din Europa Centrală şi de Est, care indică perspective mai bune atât pentru economie, cât şi pentru leu şi bursă.

86 afișări
Imaginea articolului Situaţia economică din România se va îmbunătăţi în următoarele şase luni

Situaţia economică din România se va îmbunătăţi în următoarele şase luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Indicatorul situaţiei economice actuale a stagnat în decembrie la -76, însă indicele aşteptărilor analiştilor privind economia românească a crescut la 38,7, de la 22 în noiembrie. Cifrele reprezintă raportul dintre răspunsurile cu caracter pozitiv şi cele negative, pesimiste, privind chestiunile puse în discuţie de ZEW.

"Indicele aşteptărilor economice pentru România a crescut cu 16,7 puncte, la 38,7 puncte. Aceasta este în continuare penultima cifră (înaintea Croaţiei - n.r.) dintre rezultatele înregistrate de ţările analizate. Totuşi, mai mult de jumătate dintre experţii intervievaţi anticipează îmbunătăţirea condiţiilor economice din România în următoarele şase luni", se arată într-un raport Erste/ZEW care cuprinde rezultatele sondajului.

Totodată, indicatorul referitor la aşteptările economiştilor privind inflaţia a crescut la 0,1 în decembrie, de la -13,7 în noiembrie.

Cursul leului este mai bine văzut de analişti, indicatorul urcând de la 2,2 la 18,6, iar Bursa va avea o evoluţie bună în următoarele şase luni, confom unei creşteri a indicelui de la 10 la 31,6.

Pentru Europa Centrală şi de Est, indicatorul ZEW al situaţiei economice actuale a urcat uşor în decembrie, la -47,1, de la -48,1 în noiembrie, dar indicele aşteptărilor economice a crescut puternic, de la 30,9 la 52 de puncte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici