Sofia vrea ca secţiunea Bulgaria-Turcia a Nabucco să fie construită înaintea restului gazoductului

Secţiunea Nabucco care leagă Bulgaria de Turcia ar trebui să fie primul segment funcţional al gazoductului, potrivit ministrului bulgar al Economiei şi Energiei, Traiko Traikov, citat de Novinite.

23 afișări
Imaginea articolului Sofia vrea ca secţiunea Bulgaria-Turcia a Nabucco să fie construită înaintea restului gazoductului

Sofia vrea ca secţiunea Bulgaria-Turcia a Nabucco să fie construită înaintea restului gazoductului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Traikov s-a întâlnit marţi la Viena cu membri ai conducerii grupului austriac OMV, unul dintre partenerii implicaţi în proiect, şi cu directorul general al consorţiului Nabucco, Reinhard Mitschek. Ministrul face parte dintr-o delegaţie condusă de premierul Boiko Borisov.

În discuţiile cu OMV şi consorţiul Nabucco, Traikov a sugerat intensificarea acţiunilor pentru construirea tronsonului dintre Bulgaria şi Turcia.

"Realizarea acestei legături (între Bulgaria şi Turcia, n.r.) va însemna practic demararea proiectului, care va asigura Bulgariei şi Uniunii Europene accesul la resursele de gaze naturale din regiunea Mării Caspice şi Orientul Mijlociu", a spus el.

Oficialul bulgar a discutat şi depre oportunităţile de înfiinţare a unei platforme de tranzacţionare a gazelor naturale în Bulgaria similară bursei de gaze Central European Gas Hub controlată de OMV în Austria.

De asemenea, ministrul s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Federaţiei Industriei Austriece pentru a discuta despre eventuale proiecte de investiţii. Austria este cel mai mare investitor în Bulgaria în ultimii 15 ani.

Proiectul Nabucco, evaluat la 7,9 miliarde de euro, prevede construirea unui gazoduct cu o capacitate anuală de 31 de miliarde de metri cubi. Obiectivul gazoductului este facilitarea importului direct de gaze naturale din regiunea Caspică şi Asia Centrală, pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria. România participă la proiect prin intermediul Transgaz, alături de grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia şi RWE. Primele livrări ar urma să fie efectuate în 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici