Soros: Dezechilibrele structurale din zona euro ar putea duce la dezintegrarea politică a Europei

Criza datoriilor din zona euro este pe cale să fie rezolvată, însă dezechilibrele structurale din această zonă ar putea duce la dezintegrarea politică a Europei, apreciază investitorul american George Soros, citat de Bloomberg.

26 afișări
Imaginea articolului Soros: Dezechilibrele structurale din zona euro ar putea duce la dezintegrarea politică a Europei

Soros: Dezechilibrele structurale din zona euro ar putea duce la dezintegrarea politică a Europei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Criza euro este pe cale de a fi rezolvată deoarece a fost rezolvată problema unui element lipsă, anume elementul fiscal. Aveai înainte o bancă centrală europeană, dar nu aveai o trezorerie comună. Acum este stabilită o trezorerie comună prin fondul de urgenţă, care va fi transformat în ceva permanent şi va fi, de asemenea, mărit", a afirmat Soros într-un interviu acordat BBC Radio 4.

Liderii Uniunii Europene au aprobat anul trecut pachete de salvare pentru Irlanda şi Grecia, după erodarea încrederii în euro de îngrijorările legate de deficitele bugetare ale statelor din zona euro. Ţările comunitare au înfiinţat, de asemenea, un mecanism cu acţiune pe termen lung, Fondul European de Stabilitate Financiară, cu resurse de 440 de miliarde de euro.

Moneda euro ar putea să cadă dacă problema dezvoltării în două viteze a economiei europene nu este rezolvată, a menţionat Soros.

"Există un angajament politic pentru protejarea euro, dar pe termen lung acesta ar putea crea asemenea dificultăţi statelor debitoare, state o creştere lentă, încât ar putea duce la dezintegrarea politică a Europei", a subliniat el.

Soros, preşedintele Soros Fund Management, a câştigat un miliard de dolari în 1992 după ce a pariat că Marea Britanie nu va reuşi să menţină lira sterlină într-un sistem european al ratelor de schimb care preceda euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici