Spania a revizuit în scădere datele privind creşterea economică din ultimii doi ani

Creşterea economică a Spaniei din ultimii doi ani a fost mai mică decât raportările iniţiale, potrivit datelor revizuite publicate luni, din cauza evoluţiei sub aşteptări a cererii interne şi a exporturilor.

227 afișări
Imaginea articolului Spania a revizuit în scădere datele privind creşterea economică din ultimii doi ani

Spania a revizuit în scădere datele privind creşterea economică din ultimii doi ani (Imagine: Mihai Dascalescu/Publimedia)

Economia Spaniei s-a contractat cu 0,3% în 2010, comparativ cu declinul de 0,1% raportat anterior, în timp ce avansul de 0,7% anunţat pentru 2011 a fost revizuit în sens negativ, la numai 0,4%, potrivit Institutului Naţional de Statistică din această ţară, relatează Financial Times.

Revizuirile, anunţate înainte de datele finale privind evoluţia PIB aferentă trimestrului al doilea, care vor fi publicate marţi, au fost determinate de modificarea estimărilor anterioare privind cererea internă şi exporturi.

Modificările reflectă fragilitatea economiei Spaniei, care a intrat la începutul acestui an în a doua recesiune din ultimii trei ani, cu un şomaj de peste 20%.

Guvernul de la Madrid anticipează pentru acest an o contracţie economică de 1,7%, urmând ca evoluţia negativă să continue şi în 2013.

Ministrul de Finanţe Luis De Guindos a declarat pentru International Herald Tribune că Spania îşi va respecta ţintele referitoare la veniturile bugetare în pofida recesiunii.

El a arătat totodată că băncile spaniole vor utiliza circa 60 de miliarde de euro din ajutorul de 100 de miliarde de euro aprobat de miniştrii europeni de Finanţe în luna iunie.

Randamentul obligaţiunilor spaniole pe termen de 10 ani a scăzut în ultimele săptămâni de la nivelul record de 7,75% atins la sfârşitul lunii iulie la sub 6,5%. Declinul a avut loc după ce Banca Centrală Europeană a indicat că este dispusă să intervină pentru scăderea costului împrumuturilor Spaniei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici