Spania se pregăteşte să cheltuiască miliarde de euro pentru a salva a treia mare băncă a ţării

Spania pregăteşte un plan de salvare pentru Bankia, a treia mare bancă a ţării după active, acesta urmând să implice cel mai probabil fonduri de stat de mai multe miliarde de euro pentru instituţia de credit afectată de probleme, potrivit Financial Times.

191 afișări
Imaginea articolului Spania se pregăteşte să cheltuiască miliarde de euro pentru a salva a treia mare băncă a ţării

Spania se pregăteşte să cheltuiască miliarde de euro pentru a salva a treia mare băncă a ţării (Imagine: Shutterstock)

Într-o schimbare de abordare, guvernul spaniol a confirmat că se pregăteşte o intervenţie, după ce insistase că nu vor fi necesare fonduri suplimentare pentru sectorul bancar al ţării.

La scurt timp după acest anunţ, preşedintele executiv al Bankia, Rodrigo Rato, a demisionat din conducerea instituţiei de credit, înfiinţate în 2010 prin fuziunea a şapte bănci de economii.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat, într-un interviu la radio, că guvernul ia în calcul fonduri de stat pentru sectorul bancar.

"Dacă ar fi necesar pentru reactivarea creditării, pentru salvarea sistemului bancar, nu aş exclude injecţia unor fonduri publice, cum au făcut toate ţările europene", a spus el.

Prăbuşirea pieţei imobiliare din Spania a condus, în contextul crizei, la creşterea ponderii creditelor neperformante în portofoliul total la cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani. Băncile au ajuns să opereze portofolii vaste de proprietăţi preluate de la datornici, iar creditarea către economie s-a redus semnificativ.

Guvernul poate folosi fondul de restructurare a băncilor Frob, susţinut de stat, pentru a introduce capital suplimentar la Bankia şi ia în calcul folosirea de obligaţiuni care oferă opţiunea conversiei în acţiuni, a spus o sursă ministerială.

Oficialul nu a spus de câţi bani ar avea nevoie banca, dar presa din Spania a indicat că Bankia ar putea primi capital suplimentar de 7-10 miliarde de euro. Reprezentanţii Bankia au refuzat să comenteze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici