Spania şi-ar putea pierde locul în Consiliul Director al BCE, din cauza problemelor financiare

Spania se pregăteşte pentru o luptă cu economii mai mici dar cu situaţie mai stabilă din nordul Europei, miza fiind păstrarea locului în Consiliul Director, format din şase membri, al Băncii Centrale Europene (BCE), au declarat surse apropiate situaţiei.

125 afișări
Imaginea articolului Spania şi-ar putea pierde locul în Consiliul Director al BCE, din cauza problemelor financiare

Spania şi-ar putea pierde locul în Consiliul Director al BCE, din cauza problemelor financiare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Spania, a patra mare economie a zonei euro, are asigurat, neoficial, un loc în Consiliul Director, la fel ca Germania, Franţa şi Italia.

Mandatul de opt ani al spaniolului Jose Manuel Gonzalez-Paramo se încheie la sfârşitul lunii mai, iar ţări ca Olanda, Luxemburg şi Finlanda vizează poziţia. Statele din nordul Europei vor să restabilească echilibrul în conducerea BCE, după ce în urma recentelor schimbări în cele mai importante două posturi au ajuns un italian şi un portughez.

Decizia numirii unui nou membru al Consiliului Director este luată de liderii zonei euro.

Potrivit surselor citate de Reuters, problema ar putea fi discutată la reuniunea miniştrilor de finanţe din uniunea monetară programată pentru 20-21 februarie, sau chiar mai devreme.

"Aceste ţări vor să profit de problemele Spaniei pentru a încerca să obţină un loc în consiliul director. Spania trebuie să facă toate eforturile diplomatice pentru a încerca să-şi salveze locul la BCE", a spus o sursă.

În cadrul BCE deciziile sunt luate de un consiliu format din 23 de membri, care include pe lângă Consiliul Director şi şefii băncilor centrale din cele 17 state membre. Consiliul Director este, însă, deosebit de influent, întrucât stabileşte agenda pentru politica monetară şi poate vota ca un bloc compact.

Expunerea puternică a Spaniei la criza datoriilor, combinată cu schimbările recente de la BCE, a împins unele economii puternice din nordul Europei să ceară schimbări pentru restabilirea echilibrului.

"Există deja o dezbatere publică referitoare la echilibrul Nord-Sud în Consiliul Director al BCE. Spania nu este într-o poziţie prea solidă. Dacă Germania ar spune că vrea ca cineva din Olanda sau altă ţară, mă îndoiesc că Spania ar putea rezista", a spus o a doua sursă.

Plecarea lui Gonzalez-Paramo încheie schimbarea completă a Consiliului Director al BCE în ultimii doi ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici