Spania şi Portugalia cer G20 să contribuie la rezolvarea crizei datoriilor

Spania şi Portugalia consideră că criza datoriilor din zona euro este o problemă globală şi cer Statelor Unite şi altor ţări din G20 să contribuie la rezolvarea acesteia.

173 afișări
Imaginea articolului Spania şi Portugalia cer G20 să contribuie la rezolvarea crizei datoriilor

Spania şi Portugalia cer G20 să contribuie la rezolvarea crizei datoriilor (Imagine: Shutterstock)

Premierul spaniol Jose Luis Rodrigues Zapatero a făcut apel la ţările din G20 mai puţin afectate de criză să redacteze de urgenţă planuri de stimulare pentru a proteja economia mondială.

Criza datoriilor din Europa va domina summit-ul Grupului celor mai mari economii dezvoltate şi emergente, care va avea loc în Franţa pe 3-4 noiembrie.

Reuniunea de la Cannes se va desfăşura la o săptămână după ce liderii din zona euro au ajuns la un acord de recapitalizare a băncilor cu 106 miliarde de euro, extinderea capacităţii fondului de salvare la 1.000 de miliarde de euro şi reducerea datoriilor Greciei către creditorii privaţi cu 50%.

"Sperăm că aceste decizii, împreună cu cele care vor fi luate weekend-ul viitor, vor readuce încrederea necesară dezvoltării economice", a declarat Zapatero la un summit ibero-american din Paraguay.

Premierul Spaniei speră că liderii din G20 se vor ridica la înălţimea provocărilor.

"Statele Unite au un rol, Rezerva Federală are un rol, toate băncile centrale ale ţărilor mari au rolul lor, din China, India, Brazilia, Europa şi Japonia", a spus Zapatero într-o conferinţă de presă.

El a arătat că statele care au luat măsuri pentru consolidarea situaţiei bugetare trebuie să le continue, dar ţările care pot să stimuleze activităţile economice trebuie să adopte planuri urgente în acest sens, pentru că în caz contrar economia mondială va avea de suferit.

În ultimele 18 luni, guvernul condus de Zapatero a redus cheltuielile şi a adoptat reforme pentru a demostra că Spania aplică serios disciplina bugetară şi pentru a evita temerile că Spania va avea nevoie de susţinere financiară internaţională, ca Grecia.

Premierul portughez Petro Passos Coelho a afirmat la rândul său la reuniune că criza nu este doar europeană.

O sursă din delegaţia portugheză a declarat că Passos Coelho a cerut preşedintelui mexican Felipe Calderon să spună membrilor G20 că Washington-ul ar trebui să contribuie la rezolvarea crizei "prin stimularea comerţului, dar şi prin ajutor financiar".

Portugalia este afectată de recesiune, în condiţiile în care aplică măsuri dure de austeritate, în conformitate cu un program de finanţare de 78 de miliarde de euro convenit cu Uniunea Europeană şi FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici