Spaţiile comerciale stradale, de peste trei ori mai scumpe în Bucureşti decât din alte oraşe mari

Chiriile spaţiilor comerciale stradale din centrul Bucureşti ajung şi la 58 de euro/mp/lună, cum este cazul unui spaţiu de pe Bulevardul Magheru, în condiţiile în care în provincie maximul este de circa 20 de euro pe metru pătrat pe lună, potrivit unei analize a Imobiliare.ro.

323 afișări
Imaginea articolului Spaţiile comerciale stradale, de peste trei ori mai scumpe în Bucureşti decât din alte oraşe mari

Spaţiile comerciale stradale, de peste trei ori mai scumpe în Bucureşti decât din alte oraşe mari (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Analiza are la bază ofertele listate pe site-ul Spatiicomerciale.ro, proiectul online specializat pe segmentul comercial, lansat în acest an de portalul Imobiliare.ro.

"Mai mult decât orice alt sector al pieţei imobiliare, segmentul spaţiilor comerciale este deosebit de susceptibil la factorul localizare, ca urmare a dependenţei vânzărilor de traficul pietonal. Astfel, deşi situate teoretic în aceeaşi zonă, două proprietăţi pot avea preţuri extrem de diferite, în funcţie chiar de pe ce parte exactă a străzii sunt amplasate", au declarat autorii studiului.

Astfel, în zona centrală a Bucureştiului, spaţii comerciale situate pe străzi secundare pot fi închiriate şi cu 20 de euro pe metru pătrat pe lună.

Pe marile artere comerciale însă, preţurile pornesc de la circa 50 de euro pe metru pătrat pe lună. Pe Bulevardul Magheru, spre exemplu, proprietarul unui magazin de 20 de metri pătraţi situat la parterul blocului Eva cere 58 de euro pe metru pătrat, respectiv 1.160 de euro pe lună. Pe Calea Victoriei, un spaţiu de 560 de metri pătraţi amplasat chiar lângă Teatrul Odeon poate fi închiriat cu 50 de euro pe metru pătrat (un total de 28.000 de euro pe lună). Pe Calea Dorobanţilor, o suprafaţă de 98 de metri pătraţi aflată la parterul unui bloc de apartamente poate fi închiriată cu aproape 55 de euro pe metru pătrat, respectiv circa 5.370 de euro pe lună.

După Capitală, pe al doilea loc în topul oraşelor cu cele mai mari chirii practicate în zonele centrale se situează Timişoara. Aici, preţurile cerute de proprietari pornesc de la 18-20 de euro pe metru pătrat. Astfel, o suprafaţă de 100 de metri pătraţi situată la parterul unui bloc de apartamente costă 20 de euro pe metru pătrat, respectiv 2.000 de euro pe lună.

În Braşov, un spaţiu comercial de 200 de metri pătraţi situat în zona 15 Noiembrie are un preţ cerut de 17 euro pe metru pătrat, ceea ce echivalează cu un total de 3.400 de euro pe lună. Proprietatea dispune şi de un teren de 200 de metri pătraţi, destinat parcării şi teraselor.

În Cluj-Napoca, în zona Republicii, un magazin de 45 de metri pătraţi poate fi închiriat cu puţin peste 12 euro pe metru pătrat, respectiv aproape 550 de euro pe lună. Proprietatea face parte dintr-o vilă. În Iaşi, un spaţiu stradal de 223 de metri pătraţi are un preţ cerut de 10 euro pe metru pătrat, adică 2.230 de euro pe lună.

Constanţa se situează pe ultimul loc în rândul oraşelor analizate la capitolul cele mai mari chirii. În oraşul de la malul mării, un spaţiu de 140 de metri pătraţi situat la parterul unui bloc nou (în apropiere de Bulevardul Tomis) poate fi închiriat cu 7,5 euro pe metru pătrat, respectiv 1.050 de euro pe lună. Proprietatea este în curs de finisare, urmând a fi finalizată în luna mai 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici