Spitalele private au încasat anul trecut din cazarea pacienţilor internaţi în jur de 66 de milioane de euro

Operatorii de spitale private au încasat anul trecut din cazarea pacienţilor internaţi în jur de 66 de milioane de euro, la un tarif mediu de 300 de lei pe noaptea de spitalizare şi indicatorul zile om petrecute în spitalele private în 2015, arată o analiză ZF.

1775 afișări
Imaginea articolului Spitalele private au încasat anul trecut din cazarea pacienţilor internaţi în jur de 66 de milioane de euro

Spitalele private au încasat anul trecut din cazarea pacienţilor internaţi în jur de 66 de milioane de euro (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

În total, în spitalele private pacienţii internaţi au petrecut anul trecut circa 993.000 de zile de spitalizare.

Potrivit datelor la Institutul Naţional de Statistică (INS), în spitalele private din ţară au fost internaţi anul trecut 160.000 de pacienţi, adică doar 4% din numărul total de pacienţi internaţi în ţară.

În România sunt 187 de spitale private, respectiv o treime din numărul total, însă capacitatea lor este de numai 6.600 de paturi, faţă de 125.000 de locuri în cele 367 de spitale publice.

Cei mai mari cinci jucători de pe piaţa serviciilor private de sănătate, Medlife, Regina Maria, Medicover, Sanador şi grupul Gral, au avut anul trecut afaceri totale de circa 1,3 miliarde de lei (288 de milioane de euro).

Operatorii privaţi au investit zeci de milioane de euro în ultimii ani în deschiderea de noi clinici şi spitale private, dotate cu echipamente moderne, cu rezerve ce asigură tot confortul pacientului, targetând pacienţii cu venituri peste medie şi mari, având în vedere că o noapte de spitalizare (doar cazarea) costă între 200 şi 300 de lei.

În cazul spitalelor de pediatrie cazarea este plătită şi de însoţitor, bugetul de care are nevoie un părinte care îşi internează copilul ajungând şi la 650 de lei doar pe noaptea de cazare. La acest preţ se adaugă şi cheltuielile cu tratamentul, investigaţiile efectuate de medici pe durata spitalizării, în cazul în care internarea se face fără un bilet de trimitere şi nu este inclusă la urgenţe.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici