Statele Unite presează Raiffeisen Bank să renunţe la o tranzacţie de 1,5 miliarde de euro cu un magnat rus

Statele Unite fac presiuni asupra grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International, cea mai mare bancă occidentală din Rusia, să renunţe la planurile de a cumpăra o participaţie de 1,5 miliarde de euro de la un magnat rus, afirmă surse citate de Reuters.

1282 afișări
Imaginea articolului Statele Unite presează Raiffeisen Bank să renunţe la o tranzacţie de 1,5 miliarde de euro cu un magnat rus

Intervenţia Washingtonului ar putea bloca una dintre cele mai mari tranzacţii occidentale în Rusia de la începutul războiului din Ucraina şi creează şi mai multe probleme pentru grupul austriac care gestionează plăţi internaţionale de miliarde de euro pentru cetăţeni ruşi, au declarat două surse pentru Reuters.

Raiffeisen anunţase anul trecut că intenţionează să cumpere o participaţie la grupul Strabag, cu sediul la Viena, de la o companie controlată de Oleg Deripaska.

Banca a prezentat tranzacţia ca pe un mijloc de a debloca o parte din miliardele de euro blocate în Rusia şi de a reduce legăturile sale cu Rusia.

În ultimele săptămâni, înalţi oficiali ai Trezoreriei SUA şi-au subliniat îngrijorarea cu privire la tranzacţie în cadrul unor întâlniri cu banca şi cu autorităţile austriece. Aceştia au subliniat că Deripaska se află pe lista persoanelor vizate de sancţiunile Statelor Unite.

Oficialii guvernamentali americani, care cred că Deripaska va beneficia de pe urma vânzării, au cerut băncii să ofere detalii despre persoanele şi companiile implicate în cadrul tranzacţiei.

În cazul în care Raiffeisen va merge mai departe indiferent de situaţie şi se va dovedi că afacerea încalcă sancţiunile americane, Washingtonul ar putea impune sancţiuni băncii, potrivit surselor citate de agenţia Reuters.

La doi ani de la izbucnirea războiului, prezenţa Raiffeisen în Rusia subliniază profunzimea relaţiilor dintre Viena şi Moscova. Austria serveşte drept hub pentru banii din Rusia şi din fostele state sovietice. Banca este o linie de salvare financiară esenţială pentru milioane de clienţi ruşi care doresc să trimită euro sau dolari în străinătate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici