Statul, prejudiciat de 46 firme cu 7 milioane de lei în urma tranzacţionării fictive de bunuri şi servicii

Inspectorii antifraudă au identificat un circuit de tranzacţionare fictivă de bunuri şi servicii creat din 46 de firme, care a prejudiciat bugetul statului cu 7,1 milioane de lei, fiind sesizate organele de cercetare penală, se arată într-un comunicat emis de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

1696 afișări
Imaginea articolului Statul, prejudiciat de 46 firme cu 7 milioane de lei în urma tranzacţionării fictive de bunuri şi servicii

Statul, prejudiciat de 46 firme cu 7 milioane de lei în urma tranzacţionării fictive de bunuri şi servicii

„Inspectorii antifraudă au constatat în urma verificării a 46 de operatori economici că a fost creat un circuit de tranzacţionare fictivă de bunuri şi servicii, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, prin diminuarea bazei impozabile a profitului şi deducerea nelegală a TVA. Prejudiciul adus bugetului general consolidat al statului este în sumă de 7.125.369 lei. Totodată, au fost sesizate organele de cercetare penală”, se arată în comunicatul emis.

Societăţile implicate au înregistrat, în evidenţa contabilă, achiziţii de bunuri şi servicii (în funcţie de domeniul de activitate al fiecăreia) de la furnizori, persoane juridice, având un comportament fiscal inadecvat, de tip fantomă, în scopul diminuării obligaţiilor fiscale datorate bugetului general consolidat al statului.

Au fost înfiinţate sau reactivate societăţi, care au pretins realizarea unor activităţi economice, al căror scop a fost de a permite celorlalte verigi din lanţul de tranzacţionare să realizeze deducerea unor sume de bani, reprezentând impozite şi taxe datorate, prin înregistrarea/declararea în evidenţele contabile a unor operaţiuni fictive de vânzări/cumpărări de bunuri sau servicii, se explică în comunicat.

Societăţile furnizoare, de tip fantomă, nu înregistrau obligaţii fiscale de plată la bugetul de stat întrucât datele înscrise în declaraţiile şi deconturile de TVA nu generau obligaţii de plată. Sumele de bani reprezentând contravaloarea bunurilor şi serviciilor, înscrise în facturile emise de societăţile cu comportament fiscal inadecvat, au fost rulate prin intermediul conturilor bancare, fiind retrase, în numerar, la perioade scurte de timp, în principal prin intermediul ATM-urilor.

Pe lângă rolul de a crea documente de provenienţă pentru societăţile beneficiare şi a sustrage sume de bani de pe circuitul tranzacţional, o parte dintre societăţile furnizoare au fost înfiinţate şi pentru atragerea nelegală de ajutoare financiare nerambursabile, prin intermediul Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microintreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri.

În urma explicaţiilor oferite de către o parte dintre administratorii „furnizorilor”, inspectorii antifraudă au constatat cã aceştia sunt oameni fără posibilităţi materiale, unii dintre ei fără locuinţă sau adăpost şi cu un nivel scăzut de cultură şi cunoştinţe, toate acestea cauzand dificultăţi în desfăşurarea unor activităţi economice cu cifre de afaceri de milioane de lei. În realitate, societăţile erau administrate de alte persoane.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici