Studiu: 8 din 10 companii industriale şi de logistică vor să acelereze investiţiile în următorul an

  • Peste 8 din 10 companii industriale şi de logistică doresc să accelereze investiţiile în următoarele 12 luni sau să le menţină la un nivel similar cu cel din ultimii ani
  • Cifrele sunt realizate potrivit unui sondaj realizat de Colliers International în rândul a 26 de dezvoltatori şi chiriaşi de top din piaţa locală.
92 afișări
Imaginea articolului Studiu: 8 din 10 companii industriale şi de logistică vor să acelereze investiţiile în următorul an

Studiu: 8 din 10 companii industriale şi de logistică vor să acelereze investiţiile în următorul an

Stocul modern de spaţii industriale şi logistice din România a ajuns la 4,72 milioane de metri pătraţi la sfârşitul primei jumătăţi a „anului pandemic”, ceea ce reprezintă peste 9% din stocul total existent în 17 dintre cele mai mari economii din zona Europei Centrale şi de Est, potrivit raportului exCEEding Borders al Colliers International, elaborat în parteneriat cu firma internaţionlă de avocatură CMS şi Randstad.

Potrivit unui comunicat al Colliers, Incertitudinile şi climatul general de recesiune au afectat şi participanţii din piaţa industrială şi logistică, deşi nu la fel de mult pe cât au afectat companiile din alte sectoare ale economiei. În ciuda climatului general de recesiune, 54% dintre respondenţi consideră că afacerea lor funcţionează aproape ca de obicei, planurile iniţiale pentru 2020 nefiind afectate, în timp ce restul au resimţit efecte asupra activităţii. Factorii care au avut impact sunt legaţi în principal de „restricţii minore” şi „cerere mai mică”, susţin peste jumătate dintre participanţii la sondajul Colliers. Doar 1 din 5 a întrerupt temporar producţia, acesta fiind poate cel mai negativ efect posibil.

„În acest context, mai mult de jumătate dintre respondenţi se aşteaptă ca sectorul imobiliar şi economia în general să revină la niveluri decente până la sfârşitul anului 2021. Pentru propria companie, mai mult de jumătate dintre respondenţi se aşteaptă să fie atins un nivel decent chiar mai devreme, până la jumătatea anului 2021. Astfel, aproximativ 42% dintre respondenţi intenţionează să îşi păstreze planurile actuale în ceea ce priveşte investiţiile / extinderile, în timp ce alţi 42% doresc să-şi accelereze cheltuielile de capital”, se arată în comunicat.

„Evoluţia este în concordanţă cu aşa-numita revenire economică în formă de K, potrivit căreia unele sectoare, cum ar fi comerţul cu amănuntul, inclusiv comerţul online, vor reveni probabil mult mai repede decât altele precum diferite ramuri de producţie. În general, principalul punct de interes este faptul că, pentru majoritatea respondenţilor, afacerile se desfăşoară aproape ca de obicei, în ciuda contextului general nesigur, investiţiile continuând într-un ritm similar cu ultimii ani sau chiar accelerând”, spune Laurenţiu Duică, Partner & Director al Departamentului Industrial & Logistica din cadrul Colliers International.

„Fiind mai puţin afectată de pandemia de Covid-19 decât alte sectoare imobiliare, piaţa spaţiilor industriale şi logistice din România s-a adaptat noului context economic. De asemenea, este de aşteptat ca digitalizarea şi creşterea segmentului de comerţ electronic în acest sector să aibă un impact rapid şi semnificativ în anii următori. Chiar mai devreme decât ne-am aştepta, vom asista probabil la o cerere din ce în ce mai mare venită din partea producătorilor de a-şi reloca sau de a dezvolta centre de producţie în Europa, inclusiv în România, pentru a evita eventualele blocaje în lanţul de aprovizionare. În consecinţă, stocurile mai mari vor fi depozitate sau produse mai aproape de consumatorul final, ceea ce s-ar putea traduce într-o cerere mai mare de spaţii industriale şi logistice. Având în vedere semnalele pe care le primim de la clienţi, este de aşteptat ca şi în România spaţiile I&L să înregistreze o creştere semnificativă şi există deja un interes crescut în acest sector, inclusiv în ceea ce priveşte achiziţia de terenuri cu destinaţie industrială”, afirmă Roxana Frăţilă, Avocat Partener & Coordonator al Departamentului de Drept Imobiliar în cadrul CMS România.

Consecinţele pe termen lung ale pandemiei de Covid-19 vor fi, cel mai probabil, restructurarea lanţului de distribuţie, consideră 54% dintre participanţii la sondajul Colliers International, urmată fie de întârzieri în fluxurile de mărfuri, fie de creşteri pe termen scurt ale capacităţii de stocare (27%). De asemenea, 35% dintre companiile industriale şi de logistică consideră că nu vor exista consecinţe majore.

Potrivit studiului, 50% dintre respondenţi estimează o scădere a cererii în următoarele 12 luni şi cred că aceeaşi tendinţă va fi vizibilă, ca urmare, şi la nivelul chiriilor. Dacă se face o diferenţiere între chiriaşi şi proprietari, opiniile privind perspectivele cererii, chiriile principale şi stimulentele oferite arată în mod semnificativ mai rău în rândul chiriaşilor. „În acest context, percepţia reală în rândul diferitelor companii este şi mai nuanţată, deoarece chiriaşii care au legături puternice cu unele sectoare de fabricaţie (cum ar fi industria auto sau aeronautică) au tendinţa să fie mai pesimişti decât retailerii, de exemplu”, spune Laurenţiu Duică.

Colliers International Group Inc. este unul dintre liderii globali în servicii profesionale imobiliare diversificate şi al managementului investiţiilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici