Studiu: Contrabanda cu ţigări nu scade. Bulgaria, o nouă sursă pentru piaţa neagră

Piaţa neagră a ţigărilor se situează în septembrie 2023 la 8,3% din totalul consumului, nivel relativ constant faţă de lunile anterioare, dar mai ridicat decât media anuală de 7,1% din 2022, arată un studiu recent. Conform acestuia, Bulgaria devine una dintre principalele surse pentru piaţa neagră.

280 afișări
Imaginea articolului Studiu: Contrabanda cu ţigări nu scade. Bulgaria, o nouă sursă pentru piaţa neagră

Studiu: Contrabanda cu ţigări nu scade. Bulgaria, o nouă sursă pentru piaţa neagră

„În septembrie 2023, piaţa neagră se menţine constantă în aproape toate regiunile ţării. Printre noutăţile demne de menţionat pentru cercetarea Novel Research din septembrie se numără includerea Bulgariei în principale surse pentru produsele de pe piaţa neagră. Cu o pondere de 16,8% şi o tendinţă ascendentă în ultimul an, produsele din ţara vecină se situează pe locul trei din punct de vedere al provenienţei, după Duty Free şi Cheap Whites. De asemenea, pe durata studiului derulat în ultimele luni nu au mai fost identificate pachete provenite din Ucraina. Cota produselor provenite din Moldova (de 7,6%) se află în scădere, iar Serbia este constantă”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research, realizatorul studiului.

„Intensificarea eforturilor de combatere a traficului ilicit cu ţigarete menţine un nivel relativ constant al pieţei negre, iar rezultatele sunt remarcabile: autorităţile au capturat circa 105 milioane de ţigarete de contrabandă de la începutul anului până în prezent, mai mult decât dublul perioadei similare de anul trecut, potrivit datelor centralizate pe platforma StopContrabanda.ro. Valoarea totală a acestora pe piaţa neagră este de 17 milioane de euro, dar preţul plătit pentru fiecare produs ilicit înseamnă pierderi la bugetul public, siguranţa comunităţilor şi dezvoltarea economică. Credem cu tărie în colaborare şi dialog şi ne implicăm activ în susţinerea eforturilor autorităţilor de combatere a traficului ilicit: în prezent”, a declarat Ileana Dumitru, director juridic şi relaţii externe ale Ariei Europa de Sud Est în cadrul BAT.

„Bulgaria a devenit sursă de provenienţă a produselor de pe piaţa neagră din cauza micului trafic de la frontieră. Este încă un exemplu concludent despre cum diferenţele de taxare între ţări impulsionează comerţul ilegal. În prezent, acciza la ţigarete în România este una dintre cele mai mari în Europa Centrală şi de Est, 126,5 euro, în timp ce în Bulgaria este de 95 euro, în Ungaria 98 euro, în Serbia 75 euro, iar în Moldova 48 euro. Cu toate că România are cel mai ridicat nivel de taxare a ţigaretelor din regiune, calendarul de majorare a accizelor stabilit anul trecut nu a fost respectat şi urmează o nouă majorare, în ianuarie. Deocamdată, contrabanda nu a crescut, datorită eforturilor autorităţilor de aplicare a legii, susţinute şi de JTI. În afara derapajelor fiscale care dau peste cap tot mediul privat, ne confruntăm cu o inflaţie de iniţiative legislative anti-tutun, în prezent 10 la număr, care exced cadrul european de reglementare, pe deplin transpus în legislaţia locală. Aflate în diverse stadii de dezbatere în Parlament, aceste propuneri sunt, în primul rând, pretexte pentru declaraţii politice, dar unele reiau prevederi foarte radicale, de tipul ascunderii pachetelor în dulapuri sau interzicerii sponsorizărilor, care au fost respinse de Legislativ în 2020”, a precizat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.

„Predictibilitatea fiscală şi cadrul de reglementare echilibrat din ultimii ani au fost esenţiale pentru nivelul constant al pieţei negre. În fiecare an, sectorul tutunului virează la bugetul de stat circa 4 miliarde de euro, iar investiţiile realizate de companiile de profil în ultimii 30 de ani se ridică la peste 1,8 miliarde de euro. Potrivit celor mai recente date INS, de la începutul anului, faţă de intervalul ianuarie – august 2022, cel mai mult au crescut exporturile de băuturi şi tutun (+36%). Exporturile de produse din tutun au contribuit semnificativ la balanţa de plăţi cu peste 660 milioane de euro doar în primele opt luni ale anului 2023”, a declarat Dragoş Bucurenci, director External Affairs, Philip Morris România.

„Aproape zilnic citim în presă despre capturi uriaşe, camuflate prin metode din ce în ce mai ingenioase. Buletinele de ştiri au relatat despre zeci de percheziţii şi grupuri infracţionale destructurate. Chiar dacă în studii contrabanda se menţine la un nivel constant, în viaţa reală în spatele cifrelor se află eforturi mari şi resurse importante. Ca urmare, pentru ca toate aceste acţiuni derulate de autorităţi şi susţinute din punct de vedere logistic şi al comunicării şi de companiile de tutun să aibă efectul scontat pe termen lung, iar aderarea României la Schengen să nu fie periclitată, este nevoie de predictibilitate, stabilitate şi echilibru. Sunt principii care nu trebuie sacrificate la fiecare câteva luni, pentru că nu există o planificare serioasă a indicatorilor macro-economici”, a adăugat Adrian Pirau, Market Manager, Imperial Tobacco Distribution Romania.

„Recent, au fost descoperite 10.000.000 de ţigarete într-o acţiune comună desfăşurată pe raza judeţelor Suceava şi Teleorman, în care inspectorii vamali din cadrul Autorităţii Vamale Române au asigurat suportul de specialitate, alături de reprezentanţi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor Economice şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. Este doar un exemplu de acţiune concertată care a contribuit la menţinerea unui nivel scăzut al acestui fenomen cu efecte grave asupra bugetului de stat şi a societăţii”, a declarat preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă.

„În primele nouă luni ale anului, în urma eforturilor susţinute ale poliţiştilor de frontieră, au fost reţinute în vederea confiscării, aproximativ 3,5 milioane pachete cu ţigări, precum şi peste 27 tone tutun. În comparaţie cu perioada similară din 2022 se constată o dublare a numărului pachetelor de ţigări reţinute”, a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, chestor de poliţie Victor-Ştefan Ivaşcu.

În 2022, companiile de tutun, mari contribuabili, au virat la bugetul statului circa 20 miliarde lei, reprezentând accize, TVA şi alte taxe şi contribuţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici