STUDIU: Creditele neperformante ale băncilor din Grecia vor ajunge la 40% până la sfârşitul anului

Creditele neperformante ale băncilor elene vor creşte la 40% din sold până la sfârşitul anului, potrivit unui studiu al PricewaterhouseCoopers (PwC), bazat pe parametri folosiţi de fondul de investiţii BlackRock pentru o evaluare a sistemului bancar efectuată la cererea autorităţilor de la Atena.

143 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Creditele neperformante ale băncilor din Grecia vor ajunge la 40% până la sfârşitul anului

Creditele neperformante ale băncilor din Grecia vor ajunge la 40% până la sfârşitul anului - studiu (Imagine: Shutterstock)

Împrumuturile cu restanţe la plată mai mari de trei luni reprezentau 29,3% din sold la mijlocul anului trecut, potrivit celor mai recente date publicate de Banca Greciei.

Stabilizarea creditelor neperformante este cea mai dificilă provocare pentru băncile elene în acest an şi o condiţie cheie pentru revenirea la normal a creditării în economia Greciei, potrivit cotidianului elen Kathimerini.

Oficiali din sectorul bancar estimează că împrumuturile neperformante reprezentau aproape 35% din total la sfârşitul lunii decembrie şi se aşteaptă ca trendul de creştere să se menţină pe parcursul anului 2014, chair dacă într-un ritm mai lent.

Marile bănci elene sunt prezente şi în România. Astfel, Eurobank deţine Bancpost, National Bank of Greece este prezentă prin Banca Românească, iar Piraeus Bank şi Alpha Bank au operaţiuni sub brand propriu.

Instituţiile de credit elene au fost recapitalizate cu 28 de miliarde de euro de la Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară. În urma procesului de recapitalizare, statul elen a preluat participaţii majoritare la toate cele patru bănci, în timp ce la Eurobank deţine şi controlul managementului.

Fondul de investiţii BlackRock va publica în perioada următoare un raport, întocmit la cererea autorităţilor de la Atena, care va arăta dacă băncile elene au nevoie de capital suplimentar, în principal din cauza creditelor neperformante.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici