SUA dau în judecată Apple pentru încălcarea regulilor antitrust

Departamentul de Justiţie al SUA a intentat joi un proces antitrust major împotriva Apple.

221 afișări
Imaginea articolului SUA dau în judecată Apple pentru încălcarea regulilor antitrust

SUA dau în judecată Apple pentru încălcarea regulilor antitrust

Apple era singura companie tehnologică importantă care nu a fost dată în judecată de guvernul federal din 2020, când a apărut un raport amplu al Camerei, care acuza Meta, Google şi Amazon că deţin „putere de monopol”.

Departamentul de Justiţie şi procurorii generali din 16 state americane acuză Apple că blochează dezvoltatorii de software şi companiile de jocuri video să ofere opţiuni mai bune pentru iPhone, provocând preţuri mai mari pentru consumatori.

Potrivit rechizitoriului, Apple şi-a folosit puterea în industria smartphone-urilor pentru a limita concurenţa şi alegerea consumatorilor. „Consumatorii nu ar trebui să plătească preţuri mai mari, deoarece companiile încalcă legile antitrust”, spune secretarul de Justiţie, Merrick Garland.

Procesul antitrust ar putea forţa Apple să facă modificări în modelul său de afaceri legate de cele mai valoroase active ale sale: iPhone, care a înregistrat vânzări de peste 200 de miliarde de dolari în 2023, şi Apple Watch.

„Dacă este lăsat în pace, Apple va continua să-şi consolideze monopolul pe piaţa smartphone-urilor”, a spus Merrick Garland. Autorităţile federale de reglementare antitrust şi 16 state spun că practicile anticoncurenţiale ale Apple se extind cu mult dincolo de iPhone şi Apple Watch la FaceTime, browserul său, reclamele şi ofertele de ştiri.

„Precedent periculos”

Apple a răspuns printr-o declaraţie, susţinând că acţiunea guvernului creează un „precedent periculos”. „Acest proces ameninţă cine suntem şi principiile care disting produsele Apple pe pieţele extrem de competitive. Dacă procesul are succes, ne-ar împiedica capacitatea de a crea genul de tehnologie pe care oamenii o aşteaptă de la Apple, unde hardware-ul, software-ul şi serviciile se intersectează”.

Guvernul SUA nu este singurul care pune presiune pe Apple pentru a-şi schimba practicile de afaceri. O nouă lege a Uniunii Europene a intrat în vigoare în martie şi obligă Apple să facă schimbări semnificative.

Apple cade în prezent pe Wall Street în urma zvonurilor despre procesul intentat de Departamentul de Justiţie al SUA pentru încălcarea regulilor antitrust. Aţiunile Apple scad cu 1,73%.

Legi antitrust urmăresc să prevină practicile care permit companiilor să domine o piaţă şi, în consecinţă, să reducă concurenţa. Potrivit site-ului web al Departamentului de Justiţie (DOJ), Sherman Antitrust Act consideră că acordurile dintre corporaţii sunt încălcări penale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici