Sub 20% din companii au credite contractate în ţară şi străinătate

Mai puţin de 20% din totalul firmelor active, respectiv 116.000 de companii, aveau la mijlocul anului credite în derulare acordate de bănci sau alte instituţii financiare nebancare din România sau străinătate, număr cu 17,4% mai mic decât la finele anului trecut, potrivit BNR.

134 afișări
Imaginea articolului Sub 20% din companii au credite contractate în ţară şi străinătate

Sub 20% din companii au credite contractate în ţară şi străinătate (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Numărul companiilor cu credite interne sau externe de la instituţii financiare (bănci şi IFN) s-a redus cu 17,4% în perioada decembrie 2010- iunie 2011 (ajungând la aproximativ 116.000 de companii, respectiv 19,4% din firmele active din România). Din totalul companiilor active, doar 13,3% apelau la finanţări de la băncile autohtone (iunie 2011)", se arată în raportul asupra stabilităţii financiare, ediţia 2011, elaborat de Banca Naţională a României.

Din datele prezentate de BNR rezultă că aproape o treime din firmele care beneficiază de finanţări au contractat credite de la instituţii financiare nebancare din România sau de la instituţii de credit din străinătate.

Gradul de concentrare a creditului a crescut, circa 88.000 de companii având scăderi de datorie în medie cu 53%, în timp ce 33.000 au înregistrat un avans al datoriei în medie cu 141% (decembrie 2009 - iunie 2011).

"Reluarea creditării sectorului corporativ, deşi constrânsă de dificultăţile inerente modificării unui model de business concentrat pe oferta de produse financiare standardizate prin intermediul unor reţele teritoriale extinse, are potenţial mare în urma procesului de dezintermediere produs pe parcursul crizei", concluzionează BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici