Subvenţiile agricole trebuie reduse de la peste 40% din bugetul UE la circa o treime

Subvenţiile agricole trebuie reduse de la peste 40% din bugetul Uniunii Europene la circa o treime, iar cheltuielile ar putea fi orientate către cercetare şi inovaţii, a declarat, luni, comisarul pentru Buget, Janusz Lewandowski.

25 afișări
Imaginea articolului Subvenţiile agricole trebuie reduse de la peste 40% din bugetul UE la circa o treime

Subvenţiile agricole trebuie reduse de la peste 40% din bugetul UE la circa o treime (Imagine: Vlad Dumitrescu/Mediafax Foto)

Lewandowski consideră că negocierile referitoare la bugetul UE, în prezent în valoare de 130 de miliarde de euro pe an, ar putea fi cele mai dificile din istoria blocului comunitar, ca urmare a crizei economice mondiale, dar şi a faptului că reforma pune în pericol rabatul anual de care beneficiază Marea Britanie.

Comisia Europeană urmează să publice în octombrie propuneri referitoare la subvenţiile agricole.

"Pentru a apăra credibilitatea bugetului, trebuie să susţinem tendinţa de reducere a cheltuielilor agricole. Acestea beneficiază însă de o susţinere puternică şi vor rămâne o componentă importantă a bugetului european", a arătat Lewandowski, fost ministru al Privatizării în Polonia, de orientare liberală.

Negocierile vor debuta la începutul anului viitor, după ce Comisia Europeană va face propunerile referitoare la reforma generală a cheltuielilor UE, şi vor determina structura bugetului UE pe o perioadă de şapte ani, din 2014.

Franţa, beneficiar important al ajutoarelor pentru agricultură, va apăra subvenţiile, contributorii neţi, precum Austria şi Germania, vor cere austeritate, în timp ce ţările mai sărace din estul Europei vor solicita ajutoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici