Suceava: Prima capitală a Moldovei, Baia, promovată printr-un nou concept turistic - Nordul Voievodal

Autorităţile sucevene lansează un nou concept turistic "Nordul Voievodal", ce include promovarea municipiului Fălticeni şi a zonei limitrofe a acestuia, atât în ceea ce priveşte vestigiile din prima capitală a Moldovei, Baia, cât şi prin punerea în valoare a unor monumente istorice din zonă.

434 afișări
Imaginea articolului Suceava: Prima capitală a Moldovei, Baia, promovată printr-un nou concept turistic - Nordul Voievodal

Suceava: Prima capitală a Moldovei, Baia, promovată printr-un nou concept turistic - Nordul Voievodal (Imagine: Lucian Muntean/ Mediafax Foto)

Directorul de cabinet al prefectului de Suceava, Ovidiu Donţu, iniţiatorul Târgului de Turism al Bucovinei, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că autorităţile sucevene lansează un nou produs turistic, "Nordul Voievodal", care are menirea să atragă atenţia că la Baia a fost prima capitală a Moldovei, dar şi că mănăstirile Probota, Râşca sau Slatina sunt repere istorice culturale, iar la Mălini este Casa memorială Nicolae Labiş.

El a arătat că acest concept turistic pune în valoare un spaţiu de sacralitate intraconfesională creştin ortodox de rit nou şi vechi, catolic, iudaic, protestant, unde şi-au pus amprenta Mihai Eminescu, Ion Crengă, Mihail Sadoveanu, Artur Gorovei, Matei Millo, Găneştii, Lovineştii, Cazabanii, dar şi Aurel Băieşu, Nicolae Labiş, Grigore Vasiliu Birlic, Eliot Sorel, acad. Mihai Băcescu, acad. Constantin Ciopraga sau maestrul Ion Irimescu.

"Într-un spaţiu nu foarte larg, vizitatorul poate fi copleşit de cultura acestei zone, de încărcătura istorică, de peisajele inedite, mai ales că este una dintre puţinele zone din România unde se conservă intacte sate compacte ca Râşca, Bogdăneşti sau Slătioara", a spus Ovidiu Donţu.

El a menţionat că printre monumentele istorice din Baia se află: Biserica Catolică din 1410, Biserica "Sf. Gheorghe" Albă din sec. XV, Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din 1530, Mănăstirea Râşca din 1542, Mănăstirea Slatina construită între 1533 şi 1564, Mănăstirea Probota, monument UNESCO construită în 1530, Biserica "Cuvioasa Paraschiva" din Dolheşti, construită înainte de 1481, sau mănăstirea Slătioara, sediul Mitropoliei ortodoxe de rit vechi, dar şi muzeele Galeria Oamenilor de Seamă, Muzeul Apelor "Mihai Băcescu", Muzeul de Artă "Ion Irimescu", Casa Memorială "Mihail Sadovenu", toate din Fălticeni sau Casa Memorială "Nicolae Labiş" din Mălini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici