Tăriceanu: Avertizările Băncii Mondiale privind pensiile erau valabile în perioada anilor 90

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, că nu este de acord cu datele cuprinse în raportul Băncii Mondiale şi din care rezultă că sistemul de pensii este vulnerabil faţă de presiunile politice, arătând că astfel de aprecieri erau valabile în perioada anilor 90.

1 afișare
Imaginea articolului Tăriceanu: Avertizările Băncii Mondiale privind pensiile erau valabile în perioada anilor 90

Tăriceanu: Avertizările Băncii Mondiale privind pensiile erau valabile în perioada anilor 90

"Nu sunt de acord cu afirmaţiile din raportul Băncii Mondiale, nu aş crede că sistemul de pensii e vulnerabil la decizia politică. Poate la începutul anilor 90 s-a forţat trecerea la pensie pe motiv că economia era în restructurare şi se pierdeau locurile de muncă. Astăzi, sistemul nu este la discreţia puterii politice", a spus Tăriceanu.

Sistemul de pensii este "extrem de vulnerabil" faţă de presiunile politice, care ar putea conduce la un eşec total al sistemului, generat de decizii ad-hoc menite să protejeze anumite interese, se arată într-un studiu din luna iunie al Băncii Mondiale privind dezvoltarea umană în România.

Riscurile sunt alimentate în special de reguli de stabilire a beneficiilor exagerat de flexibile, ca urmare a unor punctaje care sunt definite în mod vag, fapt care generează nesiguranţă pentru toţi participanţii la planul de pensii, precum şi pentru perspectivele fiscale ale ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici