Tăriceanu: Deficitul bugetar, utilizat la maxim pentru a reduce decalajul faţă de UE

Guvernul va utiliza la maximum plafonul deficitului bugetar de 3% din PIB şi nu va renunţa să finanţeze proiecte de dezvoltare a infrastructurii, a mediului şi agriculturii, pentru a reduce decalajul dintre România şi celelalte state membre ale UE, a declarat, marţi, premierul Călin Popescu Tăriceanu, la sfârşitul şedinţei Comitetului Naţional de Coordonare pentru Instrumentele Structurale.

1 afișare
Imaginea articolului Tăriceanu: Deficitul bugetar, utilizat la maxim pentru a reduce decalajul faţă de UE

Tăriceanu: Deficitul bugetar, utilizat la maxim pentru a reduce decalajul faţă de UE

"Interesul ţării mele este ca, în această perioadă, să ne dezvoltăm cât mai mult pentru a recuperara decalajul. Este evident că voi încerca să utilizez la maximum deficitul sau plafonul de deficit bugetar disponibil, de 3%. Nu pot să-mi permit să merg cu deficite mai mici când există o nevoie imperioasă de dezvoltare a infrastructurii şi de lucrări pe domenii ca mediul şi agricultura", a spus Tăriceanu.

El a arătat că filosofia Executivului este una a dezvoltării şi investiţiilor, în care posibilităţile existente să fie utilizate la maximum, în cadrul Acordului de la Maastricht privind deficitul bugetar.

"Mă interesează mai puţin ce spun ei. Avem capacitatea să gestionăm deficitul şi voi merge tot timpul pe cât ne putem permite, la maximum, pentru că am interesul să investim cât mai mult, nu cât mai puţin", a afirmat premierul.

Comisia Europeană (CE) consideră că este improbabil ca România să echilibreze bugetul până în 2011 şi cere reduceri mai ample ale deficitului în 2008 şi în anii următori, potrivit unui proiect al CE de evaluare a programului fiscal pe termen lung al autorităţilor de la Bucureşti, citat, luni, de Reuters.

"Strategia bugetară inclusă în program nu reprezintă o politică fiscală prudentă, necesară pentru a ţine sub control deficitul extern în creştere şi presiunile inflaţioniste, care pun în pericol stabilitatea macroeconomică şi financiară, precum şi procesul de convergenţă", se arată în proiect.

România a aderat la Uniunea Europeană în 2007 şi, pentru a adopta euro, trebuie să controleze inflaţia şi să reducă deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

În pofida unei creşteri economice de peste 6%, România a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 2,9% din PIB, iar situaţia nu se va modifica în 2008 şi 2009, potrivit sursei citate.

Bugetul general consolidat a înregistrat la finele anului trecut, calculat după metodologia românească, un deficit de circa 2,4% din PIB.

Comisia Europeană anticipează că, în lipsa unei modificări de strategie din partea guvernului român, deficitul bugetar va ajunge în acest an la 3,2% şi la 3,9% în 2009.

Potrivit Comisiei, având în vedere riscurile privind atingerea ţintelor bugetare şi ajustările semnificative necesare, este improbabil ca obiectivul pe termen mediu, referitor la echilibrarea bugetului, să fie îndeplinit până în 2011, aşa cum este planificat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici