Taxa de poluare auto, suspendată pentru o perioadă de un an

Taxa de poluare auto percepută la achiziţia maşinilor noi va fi suspendată începând cu 1 decembrie 2008, până la sfârşitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizări de până la 2.000 centimetri cubi înmatriculate pentru prima dată în România şi în Uniunea Europeană.

4148 afișări
Imaginea articolului Taxa de poluare auto, suspendată pentru o perioadă de un an

Tăriceanu: Taxa de poluare auto, suspendată pentru un an (Imagine: Mediafax Foto)

"Taxa va fi suspendată începând cu 1 decembrie 2008, pentru toate maşinile noi Euro 4 cu motor de până la 2.000 centimetri cubi. Termenul până la care se aplică suspendarea este 31 decembrie 2009", a declarat agenţiei MEDIAFAX şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Aurel Ciobanu Dordea.

Guvernul a aprobat suspendarea taxei de poluare auto pentru maşinile noi Euro 4 pentru o perioadă de un an, până la 31 decembrie 2009.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat anterior că Guvernul analizează varianta ca taxa de poluare auto percepută la achiziţionarea de maşini noi Euro 4 să fie suspendată pentru un an, până la 31 decembrie 2009, şi că Executivul va trimite Comisiei Europene o notificare în care această măsură va fi explicată în primul rând prin necesitatea păstrării locurilor de muncă.

Toate automobilele noi comercializate în prezent în România corespund normelor de emisii Euro 4, iar unele modele ale Volkswagen şi Audi sunt echipate cu propulsoare Euro 5, care sunt scutite de taxa de poluare auto.

Producătorii de autoturisme care vor să vândă maşini în Uniunea Europeană vor fi obligaţi, din septembrie 2009, să echipeze toate automobilele noi cu motoare Euro 5.

Aceeaşi condiţie va trebui respectată şi în cazul camioanelor şi vehiculelor comerciale uşoare noi, majoritatea dintre acestea fiind dotate în prezent cu motoare Euro 4.

Înaintea şedinţei de guvern, preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu au discutat, la Palatul Cotroceni, despre soluţiile pentru scutirea de la plata taxei de poluare auto în cazul maşinilor noi, în condiţiile crizei economice mondiale.

Tăriceanu: Consultările preliminare cu CE indică faptul că nu vor exista obiecţii faţă de taxa auto

Consultările preliminare cu oficialii Comisiei Europene indică faptul că aceştia nu vor avea obiecţii faţă de suspendarea taxei de poluare auto la achiziţia vehiculelor noi, ordonanţa prin care taxa a fost ridicată urmând însă să fie publicată în Monitor după primirea unui răspuns din partea CE.

Guvernul va trimite Comisiei Europene (CE) o scrisoare în care va explica argumentele suspendării  prin ordonanţă de urgenţă a taxei auto pentru maşinile noi.

"Ordonanţa va fi publicată imediat după primirea unui răspuns din partea Comisiei la scrisoarea care va fi transmisă de Guvern, dar consultările preliminare indică faptul că nu va avea obiecţii pe acest subiect", a spus Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici