Taxe majorate pentru vehicule de transport marfă, din 2008

Taxele asupra mijloacelor de transport marfă vor fi majorate, începând cu anul viitor, până la un nivel maxim de 3.047 de lei, creşteri mai mari, de circa 29,5% comparativ cu nivelul actual, urmând să fie operate pentru vehicule care efectuează şi transport internaţional.

1 afișare
Imaginea articolului Taxe majorate pentru vehicule de transport marfă, din 2008

Taxe majorate pentru vehicule de transport marfă, din 2008

Taxele vor fi majorate progresiv, în funcţie de greutatea, specificul şi tipul de suspensie al vehiculului, conform unei hotărâri aprobate, miercuri, de Guvern.

Excepţie vor face vehicule cu două axe şi cu o masă totală de peste 12 tone, dar nu mai mult de 13 tone, şi un sistem de suspensie pneumatică, pentru care taxa actuală de 100 lei va fi eliminată, în timp ce pentru vehicule cu un alt sistem de suspensie vor fi plătite sume mai mici.

Astfel, pentru un vehicul cu două axe şi cu o greutate de peste 13 tone, dar nu mai mult de 14 tone va fi plătită o taxă de 72 de lei, faţă de 110 lei în acest an în cazul vehiculelor cu un sistem de suspensie pneumatică sau un echivalent recunoscut, respectiv de 282 lei, faţă de 218 lei pentru alt sistem de suspensie.

Proprietarii vehiculelor cu două axe cu masa de peste 15 tone, angajate exclusiv în operaţiuni de transport intern, vor plăti mai mult cu circa 18,7%, rezultând o taxă cuprinsă între 278 şi 630 lei, diferenţiată în funcţie de sistemul de suspensie. Pentru vehicule care efectuează şi transport internaţional, taxa va fi mai mare cu 29,5%.

Pentru vehicule de transport marfă intern, cu trei axe şi masa de peste 15 tone, dar nu mai mult de 17 tone, taxa va fi redusă, dacă maşina este dotată cu sistem de suspensie pneumatică, şi majorată de la 120 lei la 125 lei pentru alte sisteme de suspensie.

În cazul vehiculelor cu trei axe şi cu masa cuprinsă între 19 tone şi 25 tone, precum şi pentru vehicule cu patru axe, taxa va creşte cu circa 18,5%, dacă este efectuat exclusiv transport intern, şi în medie cu 29,5%, pentru transport intern şi internaţional.

La vehiculele cu trei axe şi cu o greutate de peste 25 tone vor fi plătite sume diferenţiate în funcţie de sistemul de suspensie, cuprinse între 510 lei şi 793 lei, pentru transport intern, şi între 729 lei şi 1.132 lei, pentru vehicule care efectuează şi transport internaţional.

Taxa pentru vehicule cu patru axe şi masa de peste 31 tone, utilizate doar pentru transport intern, va fi majorată de la 704 lei la 832 lei, pentru maşini dotate cu sistem de suspensie pneumatică, şi de la 1.044 lei la 1.234 lei pentru alte sisteme. Pentru vehicule implicate şi în transport internaţional, impozitul va fi majorat de la 917 lei la 1.188, în cazul unei dotări cu sistem de suspensie pneumatică, şi de la 1.361 lei la 1.762 lei, pentru alte sisteme.

Sistemul de plată a unei taxe diferenţiate în funcţie de greutatea maşinii şi tipul suspensiei va fi aplicat şi în cazul vehiculelor cu 2+1 axe.

Proprietarii de vehicul cu o greutate totală a maşinii de peste 18 tone, dar nu mai mult de 20 tone, implicate doar în transport intern, vor plăti o taxă redusă la 33 lei, pentru suspensie pneumatică, şi la 74 lei, pentru alte sisteme de suspensie. Suma va fi diminuată, după acelaşi sistem, la 46 lei, respectiv la 105 lei, pentru vehicule angajate şi în transport internaţional.

Pentru vehicule cu o greutate cuprinsă între 12 tone şi 18 tone, cu sistem de suspensie pneumatică, precum şi pentru vehicule cu masa între 12 şi 16 tone, cu alt sistem de suspensie, nu va fi plătită nicio taxă.

În cazul vehiculelor cu 2+2 axe, taxele vor fi diminuate doar pentru o masă cuprinsă între 23 şi 25 tone, la 69 lei, respectiv la 161 lei, pentru cele angajate exclusiv în transportul intern, în timp ce pentru vehicule destinate şi transportului internaţional, taxele vor fi de 98 lei, respectiv de 230 lei.

Pentru vehicule cu o greutate totală de peste 25 tone, taxele vor fi majorate cu 18,5%, în cazul transportului intern, şi cu 29,5%, pentru activităţi care implică şi transport internaţional. Creşteri similare de taxe vor fi operate şi la vehicule cu 2 +3 axe, 3+2 axe şi 3+3 axe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici