Tensiunile dintre MOL şi Croaţia cresc, pe fondul negocierilor pentru închiderea unei rafinării

Cea mai mare companie din domeniul energiei din Croaţia, INA Industrija Nafte, ar putea decide să închidă rafinăria Sisak, ceea ce ar conduce la adâncirea conflictului dintre cei mai importanţi acţionari ai companiei, grupul ungar MOL şi guvernul croat.

196 afișări
Imaginea articolului Tensiunile dintre MOL şi Croaţia cresc, pe fondul negocierilor pentru închiderea unei rafinării

Tensiunile dintre MOL şi Croaţia cresc, pe fondul negocierilor pentru închiderea unei rafinării

Grupul MOL controlează compania INA din 2009, deţinând 49,1% dintre acţiuni, în timp ce guvernul croat are o participaţie de 44,84%, relatează Bloomberg.

MOL vrea să închidă rafinăria Sisak, din cauza pierderilor înregistrate anul trecut, şi acuză guvernul croat că nu a respectat termenii contractului de vânzare, întrucât nu a preluat datoriile Sisak.

Sisak şi cea mai mare rafinărie deţinută de INA, în Rijeka, au adus împreună pierderi de 211 milioane de dolari în 2013, din cauza cererii slabe în regiune de produse rezultate din rafinarea petrolului, potrivit economistului-şef al INA.

De cealaltă parte, Croaţia acuză MOl pentru proastă administrare a companiei, dorind să menţină rafinăria funcţională. Ministrul Economiei din Croaţia, Ivan Vrdoljak, care conduce negocierile cu acţionarii MOL, a declarat că închiderea rafinăriei Sisak este "absurdă şi de neacceptat" pentru Croaţia, întrucât guvernul vrea să acorde noi concesii pentru explorarea de petrol şi gaze naturale.

Rafinăria Sisak, aflată la 50 de kilometri de capitala Zagreb, are o capacitate de procesare de 44.000 de barili de petrol pe zi şi are aproximativ 700 de angajaţi.

Tensiunile dintre reprezentanţii grupului MOL şi cei ai guvernului croat au crescut în ultimii trei ani în ceea ce priveşte modul în care trebuie administrată compania, atunci când Croaţia a încercat să preia din nou controlul asupra conducerii companiei.

În 2012, fostul premier croat Ivo Sanader a fost condamnat pentru corupţie în cazul vânzării INA către Mol. De asemenea, o instanţă din Zagreb a emis un mandat internaţional de arestare pentru acuzaţii similare pe numele preşedintelui MOL Zsolt Hernadi şi se aşteaptă ca acesta să fie judecat în lipsă. Un proces asemănător împotriva lui Hernandi intentat în Ungaria a fost închis.

De altfel, premierul ungar Victor Orban a apărat public acţiunile MOL în acest caz.

Grupul MOL din Ungaria are operaţiuni în peste 40 de ţări şi aproape 30.000 de angajaţi în întreaga lume. În România, MOL a înregistrat anul trecut afaceri de 979 milioane de euro, în creştere cu 5% comparativ cu anul 2012.

MOL deţine în România o reţea de 154 de benzinării. Pe lângă activitatea de distribuţie a carburanţilor, MOL este prezent pe piaţa locală şi pe segmentul explorărilor de hidrocarburi, având concesionate trei perimetre în vestul ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici