Teodorovici: Anul 2016 - mort în privinţa fondurilor europene, miliarde de euro zac în conturi

Fostul ministru de Finanţe şi al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, susţine că acest an va fi "mort" în privinţa fondurilor europene, spunând că România s-a întors în perioada 2009-2011, având avansuri primite de la CE de două miliarde de euro, "bani care zac în conturi".

2634 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: Anul 2016 - mort în privinţa fondurilor europene, miliarde de euro zac în conturi

Teodorovici: Anul 2016 - mort în privinţa fondurilor europene, miliarde de euro zac în conturi (Imagine: Mihai Dascalescu/ Mediafax Foto)

Eugen Teodorovici a declarat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că există, totodată, mii de facturi pentru beneficiari neplătite la Ministerul Fondurilor Europene, iar noul ciclu financiar nu este acreditat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În privinţa fondurilor europene, astăzi, România s-a întors în perioada 2009-2011, din păcate pentru noi ca ţară. România are avansuri primite de la CE de două miliarde de euro pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020, bani care zac în conturi şi nu sunt puşi la dispoziţia beneficiarilor. Sunt mii de facturi pentru beneficiari neplătite la Ministerul Fondurilor Europene. Noul ciclu financiar nu este acreditat, sistemul nu e confirmat de Curtea de Conturi. Avem trei probleme majore. (…) Situaţia ne arată că acest an va fi un an mort în ceea ce înseamnă fondurile europene, lucrurile nu se vor mişca, eforturile nu sunt însoţite de măsuri complementare, de acţiuni care să ducă la creşterea economiei”, a spus Teodorovici.

Acesta a subliniat că fostul ministru al Fondurilor Europene, Aura Răducu, a fost "o catastrofă pentru ţară, o ruşine naţională” şi a apreciat faptul că actualul titular al portofoliului, Cristian Ghinea, l-a sunat pentru a discuta cu el.

"I-am spus domnului ministru ce priorităţi trebuie să urmeze până la final de an. Sunt trei priorităţi, respectiv plăţi la zi pentru toate facturile, să lanseze toate finanţările europene pentru noul ciclu financiar până la final de an şi să acrediteze noul sistem pe 2014 – 2020”, a spus Eugen Teodorovici.

De asemenea, acesta a criticat situaţia din domeniul agriculturii, unde sunt mii de beneficiari neplătiţi, deşi România are un premier care a fost comisar european pentru Agricultură şi un ministru de resort care a fost anterior secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici