Ţinta de deficit poate fi ratată

Încasările la bugetul de stat s-au ridicat la numai 64,2% din estimarea anuală, realizarea veniturilor la nivelul programat indicând un grad ridicat de incertitudine, iar cheltuielile sunt cu o treime mai mari comparativ cu 2007, astfel că deficitul bugetar poate depăşi în acest an ţinta de 2,3%.

21 afișări
Imaginea articolului Ţinta de deficit poate fi ratată

Ţinta de deficit poate fi ratată (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit surselor, datele privind fondurile bugetare impun continuarea acţiunilor de limitare a cheltuielilor bugetare, ca măsură preventivă de asigurare a echilibrului bugetar şi a unei execuţii bugetare prudente.

"Având în vedere creşterea semnificativă a cheltuielilor bugetului de stat pe lunile septembrie şi octombrie, ca urmare a majorării limitelor aprobate pe aceste luni, devine esenţială evitarea situaţiilor din anii trecuţi, în care s-a înregistrat o creştere accelerată a cheltuielilor bugetare în ultimele luni ale anului, în condiţiile în care se prefigurează deja o posibilă subperformanţă a veniturilor", se menţionează în notă.

În acest sens, limita de cheltuieli bugetare pe luna noiembrie 2008 a fost stabilită la un total de 6,9 miliarde lei, cele mai multe fonduri fiind puse la dispoziţia Ministerelor Muncii (1,1 miliarde lei), Educaţiei (750 milioane lei), Agriculturii şi Internelor (câte 700 milioane lei). Altor 21 de instituţii, printre care Administraţia Prezidenţială, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Consiliul Naţional al Audiovizualului, Agenţia Naţională de Integritate, Academia Oamenilor de Ştiinţe, li s-au impus limite de cheltuieli cuprinse între 400.000 lei şi 5,7 milioane lei.

A treia şi ultima rectificare bugetară din acest an, efectuată în luna septembrie, a menţinut deficitul bugetar la ţinta de 2,3% în condiţiile revizuirii în creştere a PIB, de la 475 miliarde lei la 495 miliarde lei.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat atunci că riscul unui derapaj bugetar există şi că nu exclude ca deficitul să ajungă spre nivelul de 3% PIB, având în vedere că acest an este unul electoral.

Vosganian a afirmat, marţi, că firmele au probleme de lichiditate şi întârzie plata impozitelor şi taxelor la bugetul de stat, din cauză că băncile şi-au redus liniile de finanţare, situaţie care a adus bugetului pierderi de 1,5 miliarde lei.

"Avem dificultăţi la colectare, începând de la jumătatea lunii octombrie, pentru că băncile şi-au redus liniile de finanţare, ceea ce ne-a costat pierderi de 1,5 miliarde lei. Companiile au probleme de lichiditate şi se reduce gradul de conformitate voluntară", a spus ministrul Economiei şi Finanţelor.

El a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că deficitul bugetului general consolidat după primele zece luni a urcat la 1,5% din PIB, iar la finele lui noiembrie se estimează că va rămâne sub 2% din PIB.

Comisia Europeană a anunţat, luni, că anticipează un nivel al deficitul bugetar de 3,5% din PIB în 2008, depăşind nivelul maxim impus prin Tratatul de la Maastricht, din cauza majorării cheltuielilor publice, în special prin creşterea salariilor, subvenţiilor şi transferurilor sociale, şi un avans la 4% din PIB în 2009.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici