Titlurile de stat vor fi listate începând de luni la BVB

Ministerul Finanţelor a programat pentru luni introducerea la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti, ca piaţă secundară, a unui număr de 26 emisiuni de titluri de stat cu cupon fix (obligaţiuni) vândute până în prezent, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul de resort, Varujan Vosganian.

14 afișări
Imaginea articolului Titlurile de stat vor fi listate începând de luni la BVB

Titlurile de stat vor fi listate începând de luni la BVB (Imagine: Mediafax Foto)

"Bursa mai are câteva elemente tehnice de pus la punct. Ceremonia de lansare va avea loc luni, la Bursa de Valori Bucureşti, unde va participa şi conducerea BNR. Dacă toate lucrurile vor fi rezolvate, atunci primele titluri vor intra la tranzacţionare chiar din acel moment", a spus Vosganian.

Conducerea BVB a avut miercuri o întâlnire cu reprezentanţii societăţilor de servicii de investiţii financiare pentru a face prezentarea regulilor de tranzacţionare a titlurilor de stat.

Depozitarul titlurilor de stat va rămâne în continuare Safir (depozitarul creat de BNR), iar Depozitarul Central va fi interconectat la sistemul acestuia.

Pentru tranzacţionarea şi evidenţierea deţinerilor de titluri de stat se utilizează mecanismul fără prevalidare a instrumentelor financiare, respectiv sistemul de conturi globale, care s-a utilizat până în prezent pentru titlurile Erste.

Ministerul Economiei şi Finanţelor, BNR, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Depozitarul Central (RoClear) au început în aprilie un proces de implementare a unei soluţii informatice privind listarea la bursă a titlurilor de stat.

Soluţia aleasă va permite conectarea BVB la sistemul electronic de decontare şi depozitare a titlurilor de stat, asigurându-se simultaneitatea tranzacţionării titlurilor de stat atât pe piaţa bursieră, cât şi pe cea interbancară în condiţiile păstrării infrastructurii tehnice actuale.

Derularea licitaţiilor pentru vânzarea pe piaţa primară a titlurilor de stat se va realiza ca şi până în prezent prin BNR, mandatată de MEF să îndeplinească funcţia de agent de plasare pentru emisiunile organizate de Trezoreria Statului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici