Top 500 cele mai mari companii din Europa Centrală şi de Est realizat de Coface: România are 60 de actori în clasament şi a urcat pe locul trei după Polonia şi Cehia

​România are 60 de actori economici în topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est, clasament realizat de firma de analiză de risc şi consultanţă Coface. Astfel, România a urcat un loc în clasamentul Coface, luând locul Ungariei.

1733 afișări
Imaginea articolului Top 500 cele mai mari companii din Europa Centrală şi de Est realizat de Coface:  România are 60 de actori în clasament şi a urcat pe locul trei după Polonia şi Cehia

Top 500 cele mai mari companii din Europa Centrală şi de Est realizat de Coface: România are 60 de actori în clasament şi a urcat pe locul trei după Polonia şi Cehia

Cifra de afaceri a companiilor româneşti a crescut cu 44,1% la 112,2 miliarde de euro, în timp ce profitul net a crescut cu 142,5%, depăşind toate celelalte ţări la acest nivel. Mineralele, chimicalele, petrolul, materialele plastice şi industria farmaceutică reprezintă cel mai mare sector, cu cea mai mare pondere în ceea ce priveşte cifra de afaceri generată (32,0%). Acesta este urmat de utilităţi şi serviciile publice precum şi de comerţul nespecializat, cu o ponderea în cifra de afaceri de 18,7%, respectiv 16,3%.

Polonia găzduieşte cele mai mari afaceri din regiune, cu o creştere substanţială de 37,9% a cifrei de afaceri agregate în 2022 comparativ cu anul precedent. Astfel, Polonia are 166 de companii în Top 500 cele mai mari din Europa Centrală şi de Est în timp ce Cehia are 77, iar Ungaria 54 de firme, conform aceleiaşi surse.

Cifra de afaceri totală a celor 500 de companii a crescut cu 39,8%, până la 1,1 trilioane de euro. Profitul net agregat a crescut cu Ă46,5% la 54.745 milioane. În plus, cele 500 de companii au angajat 2,3 milioane de oameni (Ă3,5% faţă de anul precedent - 2021).

„Mediul macroeconomic şi costurile ridicate au oferit un teren fertil pentru creşterea cifrei de afaceri. Rezultatele clasamentului celor mai mari companii din regiune confirmă această tendinţă”, a spus Jarosław Jaworski, CEO Coface Europa Centrală şi de Est.

.  „Top 500 ECE” clasifică afacerile după cifra de afaceri şi analizează factori suplimentari, cum ar fi numărul de angajaţi, cadrul în care companiile operează, sectoarele de activitate, pieţele, precum şi după evaluările de credit Coface. Performanţa economică a celor 500 de companii serveşte ca un indicator reprezentativ al tendinţelor pieţei în întreaga regiune.

“Ţările din ECE şi-au menţinut rolul de exportatori activi, în primul rând către Europa de Vest, şi şi-au extins, exporturile către alte destinaţii prin transporturi directe şi prin implicarea lanţului de aprovizionare. Cu toate acestea, principalul risc în 2023 este mediul economic extern dificil din Europa de Vest, în special în Germania, care poate afecta ţările ECE din cauza activităţii economice slabe şi a comerţului global scăzut”, explică Grzegorz Sielewicz, economist regional Coface Europa Centrală şi de Est.

„În ciuda acestui fapt, se anticipează o revenire treptată în trimestrele următoare. În timp ce consumul gospodăriilor a fost afectat de inflaţie şi de creşterea ratelor dobânzilor, este de aşteptat să contribuie treptat la creştere, pe măsură ce dezinflaţia progresează şi piaţa muncii rămâne puternică.”

Cine conduce top 500 cele mai companii din Europa Centrală şi de Est

PKN Orlen rămâne neînvinsă pe primul loc, consolidându-şi semnificativ poziţia cu o creştere de 111% a cifrei de afaceri, după Ă52% în anul anterior. Alte companii precum RWE din Cehia (a 2-a poziţie), compania multinaţională de petrol şi gaze MOL Ungaria (locul 3), compania maghiară MVM Energetika (a 4-a poziţie), Skoda Auto din Cehia (locul 5), retailerul Jeronimo Martins Polska (poziţia a 6-a) şi compania poloneză de energie PGE (a 7-a) şi-au păstrat poziţiile în fruntea clasamentului. Toate aceste companii au înregistrat o cifră de afaceri mai mare în 2022, comparativ cu anul precedent, companiile de comercializare a energiei electrice precum RWE şi MVM au raportat chiar o creştere de trei cifre a veniturilor. În schimb, sectorul auto a fost mai puţin reprezentat în top 10 în această ediţie a clasamentului.

Cea mai puternică companie românească din top este OMV PETROM SA, fiind clasată pe locul opt în top 500. AUTOMOBILE-DACIA SA se clasează pe locul 38, iar OMV PETROM MARKETING SRL pe locul 35. În top mai sunt şI companii precum ROMPETROL RAFINARE SA (poziţia 44), LIDL DISCOUNT SRL (63).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici