Topul celor mai mari 50 de centre comerciale din ţară. Proiectele în care se află 185 ha de magazine

În Bucureşti se află 14 dintre cele mai mari 50 de centre comerciale din ţară, alte 22 de oraşe fiind acoperite de cel puţin un centru comercial cu o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi, arată o analiză a Ziarului Financiar.

3026 afișări
Imaginea articolului Topul celor mai mari 50 de centre comerciale din ţară. Proiectele în care se află 185 ha de magazine

Topul celor mai mari 50 de centre comerciale din ţară. Proiectele în care se află 185 ha de magazine (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Cele mai mari centre comerciale din ţară sunt zona comercială a proiectului Băneasa din nordul Capitalei, cu o suprafaţă de circa 105.000 de metri pătraţi, mallul Sun Plaza din sudul Bucureştiului (81.000 mp) şi parcul comercial Shopping City Sibiu (80.000 mp), potrivit datelor strânse de Ziarul Financiar de la proprietari, administratori şi de pe site-urile centrelor comerciale.

Topul este completat de cel mai costisitor mall construit până în prezent pe piaţa locală, AFI Palace Cotroceni din Bucureşti (79.500 mp), cel mai mare Iulius Mall deţinut de Iulian Dascălu, cel din Timişoara (66.580 mp) şi de cel mai mare mall deţinut de austriecii de la Immofinanz în România, Polus Center Cluj (62.800 mp).

Per total, cele mai mari 50 de centre comerciale din România au o suprafaţă închiriabilă de 1,854 milioane de metri pătraţi, astfel că suprafaţa medie a acestor centre comerciale este de 37.000 de metri pătraţi. Ierarhia pe piaţa centrelor comerciale s-a schimbat radical în ultimii ani, în condiţiile în care primul mall construit în România, Bucureşti Mall din Vitan, a ajuns pe locul 24 în ceea ce priveşte dimensiunea, în timp ce Iulius Mall Iaşi, primul mall din provincie, a ajuns pe locul 34.

Topul nu este influenţat doar de noile malluri construite, ci şi de extinderile realizate şi de recompartimentările făcute pentru a obţine spaţiile necesare noilor retaileri de pe piaţă. Mai mult de jumătate din centrele comerciale de pe piaţă au suferit un asemenea proces, printre cele mai recente numărându-se extensia în care a fost deschis cinematograful din proiectul Băneasa, o aripă nouă în proiectul Euro pean Retail Park Brăila, unde de asemenea a fost deschis un cinematograf, precum şi un corp nou în Shopping City Sibiu, unde au fost aduşi chiriaşi noi.

Citeşte mai mult pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici