Topul celor mai scumpe 63 artere comerciale din lume. Pe ce loc este Bulevardul Magheru?

Bulevardul Magheru ocupă poziţia 46 într-un clasament al celor mai scumpe 63 de artere comerciale la nivel mondial, elaborat de firma Cushman & Wakefield pe baza valorii chiriilor, şi se menţine printre cele mai ieftine din Europa Centrală şi de Est, doar Sofia şi Bratislava având chirii mai mici.

984 afișări
Imaginea articolului Topul celor mai scumpe 63 artere comerciale din lume. Pe ce loc este Bulevardul Magheru?

Topul celor mai scumpe 63 artere comerciale din lume. Pe ce loc este Bulevardul Magheru? (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Magheru a fost plasat anul trecut pe locul 47 din 59 de pieţe analizate.

Chiria anuală din această locaţie din Bucureşti era, în iunie, de 780 de euro pe metru pătrat, în uşoară creştere faţă de valoarea de 777 de euro din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit studiului Main Streets Across the World 2011 realizat de compania de consultanţă imobiliară.

Artere comerciale din oraşe aflate în centrul şi estul Europei care s-au plasat înaintea Bulevardului Magheru sunt, în ordine, din Moscova (locul 14, cu 3.104 euro/mp/an), Praga (locul 28, 2.040 euro/mp/an), Budapesta (locul 40, 1.200 euro) şi Varşovia (locul 41, 1.020 euro).

În urma României, din centrul şi estul Europei s-au plasat doar Sofia şi Bratislava, pe lângă artere comerciale din Buenos Aires, Cairo sau Abu Dhabi.

"Cu toate că vânzările retailerilor s-au menţinut dezamăgitoare şi creşterea în ultimele 12 luni a fost negativă, activitatea de închiriere beneficiază de pe urma deschiderii câtorva proiecte noi. Se aşteaptă ca fundamentele economice să se îmbunătăţească anul viitor, astfel ca România să înceapă să-şi revină după doi ani de contracţie", se arată în studiul Cushman&Wakefield.

Clasamentul la nivel mondial este condus în ordine de 5th Avenue din New York, care s-a menţinut pe poziţia de lider cu o chirie de 16.704 euro pe metru pătrat, urmat de Causeway Bay din Hong Kong, cu 14.426 de euro pe metru pătrat, Ginza din Tokyo, cu 7.750 euro pe metru pătrat şi Pitt Street Mall din Sydney cu 7.384 euro pe metru pătrat. Pe poziţia a cincea se află Avenue des Champs Elysées din Paris, cu 7.364 euro pe metru pătrat.

Studiul a analizat 278 de locaţii de retail din întreaga lume, iar din România au mai fost incluse Calea Victoriei din Bucureşti şi artere din Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Doar chiriile pe Calea Victoriei sunt uşor comparabile cu cele de pe Magheru, cu o medie de 660 de euro/mp/an. În rest, în celelalte oraşe, chiriile sunt cam la jumătatea celor ale spaţiilor de pe Magheru. Astfel, pe Strada Republicii din Braşov, chiria este de 360 de euro/mp/lună, în zona Ştefan cel Mare, Răscoala din 1907 din Constanţa spaţiile de închiriază cu 324 de euro/mp/an, în Iaşi cu 276 euro, în Timişoara (zona Victoriei) şi Cluj (Memorandumului, Napoca, Eroilor) cu 420 de euro.

Faţă de 2009/2010, dintre cele 278 de locaţii analizate 141 au avut creşteri ale chiriilor, în timp ce doar 45 au raportat scăderi. În Europa, după un declin notabil în 2009-2010, chiriile au crescut cu 1,9% şi doar cinci din cele 27 de pieţe analizate au avut scăderi, iar 16 au înregistrat creşteri de chirii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici