Tranzacţiile pe principalele platforme ale bursei de la Moscova, suspendate până marţi

Autorităţile ruse au suspendat, de vineri până marţi, tranzacţiile pe principalele platforme ale pieţei de capital de la Moscova, după ce indicii bursieri s-au prăbuşit cu peste 10% pe parcursul şedinţei.

22 afișări
Imaginea articolului Tranzacţiile pe principalele platforme ale bursei de la Moscova, suspendate până marţi

Tranzacţiile pe principalele platforme ale bursei de la Moscova, suspendate până marţi (Imagine: Mediafax/AFP)

Indicele RTS a pierdut peste 10%, în timp ce MICEX a coborât cu 14,2% înainte de sistarea tranzacţiilor.

Multe dintre volumele de tranzcţionare de la bursa din Moscova au migrat către piaţa de capital de la Londra, unde sunt listate cea mai mare parte a marilor companii ruse. Indicele rusesc al acţiunilor companiilor cotate la Londra a scăzut cu 16,5% până la ora 10:40 GMT.

"Azi (vineri, n.r.) va fi probabil o zi dificilă în SUA, iar luni în Asia. Aşa că bursa va rămâne închisă luni", a declarat Maxim Gulevich de la banca UBS.

Suspendarea tranzacţiilor va cauza noi pierderi, a precizat analistul rus Timur Nasardinov.

"Situaţia lichidităţii va fi şi mai rea: vor avea loc vânzări în străinătate şi nimeni nu va cumpăra aici", a spus el.

Autorităţile s-au angajat să achiziţioneze acţiuni ale companiilor de stat începând de săptămâna viitoare, însă traderii consideră că autorităţile au intervenit deja pe piaţă.

Agenţia de rating Standard & Poor's a redus, joi, perspectiva calificativului Rusiei la "Negativ", avertizând asupra costurilor salvării băncilor cu probleme într-o perioadă în care statul rus cheltuieşte miliarde de dolari zilnic pentru a susţine cursul rublei.

Rezervele de aur şi valută ale Rusiei, aflate la 598 miliarde dolari la începutul lunii august, totalizează în prezent 515,7 miliarde doalri, după ce au scăzut cu 15 miliarde dolari doar în ultima săptămână.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici