Tratatul fiscal al UE va permite deficit bugetar doar în cazuri excepţionale

Tratatul fiscal al UE va permite statelor din zona euro să aibă deficite bugetare numai în perioade de frânare economică severă sau în cazul unor situaţii excepţionale, potrivit unei variante în lucru a documentului.

195 afișări
Imaginea articolului Tratatul fiscal al UE va permite deficit bugetar doar în cazuri excepţionale

Tratatul fiscal al UE va permite deficit bugetar doar în cazuri excepţionale (Imagine: Shtterstock)

Documentul precizează clar situaţiile în care organismele europene nu vor sancţiona un stat din zona euro al cărui buget nu este echilibrat sau pe surplus - ţintă denumită "obiectivul pe termen mediu".

"Devierea temporară de la obiectivul pe termen mediu va fi permisă doar în cazul unui eveniment excepţional, care nu poate fi controlat de partea contractantă (statul vizat - n.r.), cu un impact major asupra poziţiei financiare a guvernului, sau în perioade de frânare economică severă în zona euro, în UE sau în statul respectiv", se spune în proiect.

Regula bugetului fără deficit în cadrul unui ciclu economic este elementul central al noului tratat.

Proiectul prevede şi un termen provizoriu de intrare în vigoare a noului regim fiscal, la începutul anului viitor.

Totodată, documentul nu face referire la controversata chestiune a accelerării integrării statelor semnatare cu piaţa unică internă, problematică pentru Marea Britanie.

Londra s-a pronunţat în luna decembrie împotriva modificării tratatului UE privind guvernanţa fiscală şi integrarea mai profundă a statelor în piaţa unică internă prin coordonarea politicilor economice. În consecinţă, liderii europeni au decis încheierea unui tratat fiscal la care ar trebui să participe celelalte 26 de state membre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici