Turcia, înghiţită de inflaţie: a ajuns la aproape 58%

Inflaţia anuală din Turcia a scăzut la 57,68% în ianuarie, potrivit datelor oficiale publicate vineri, dar a fost cu mult peste previziuni, relatează Reuters.

289 afișări
Imaginea articolului Turcia, înghiţită de inflaţie: a ajuns la aproape 58%

Turcia, înghiţită de inflaţie: a ajuns la aproape 58%

De la o lună la alta, preţurile de consum au crescut cu 6,65%, a precizat Institutul turc de statistică, aproape dublu faţă de o prognoză de 3,8% conform unui sondaj Reuters.

Creşterea lunară bruscă s-a datorat unei serii de majorări de preţuri de anul nou, inclusiv pentru transportul în comun, produsele şi serviciile din tutun, precum şi creşterii preţurilor la alimente.

Cele mai mari lanţuri de magazine alimentare din Turcia, sub presiunea guvernului, au îngheţat sau au redus preţurile la sute de produse în ianuarie, dar oficialii din sector au declarat că nu pot face acest lucru decât pentru o perioadă scurtă, având în vedere costurile. Nu a fost clar în ce măsură reducerile de preţuri ar fi putut afecta tiparul inflaţiei.

Inflaţia a atins un maxim al ultimilor 24 de ani de 85,51% în octombrie, alimentată de o serie de reduceri neortodoxe ale ratelor dobânzii, dorite de Erdogan, care au început în septembrie 2021 şi au provocat o prăbuşire a monedei la sfârşitul aceluiaşi an.

Sondajul Reuters a arătat, de asemenea, că se aşteaptă ca inflaţia să se încheie în acest an la 41%, aproape dublu faţă de rata de 22% prognozată de banca centrală.

Economiştii se aşteaptă ca inflaţia anuală să scadă la aproximativ 40% până la alegerile din mai, care se anunţă a fi strânse, potrivit sondajelor.

În pofida creşterii preţurilor, banca centrală a redus rata dobânzii de politică monetară la 9% de la 19% începând din 2021, pentru a inversa deficitele cronice de cont curent prin stimularea investiţiilor cu împrumuturi mai ieftine. Această relaxare a lăsat ratele reale profund negative.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
turcia,
inflaţie,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici