Turismul este încă în criză. Vezi cu cât a scăzut numărul turiştilor din hoteluri - Mediafax

Turismul este încă în criză. Vezi cu cât a scăzut numărul turiştilor din hoteluri

Turismul românesc nu a ieşit din criză, iar în primul trimestru al acestui an numărul turiştilor cazaţi în hotelurile româneşti a scăzut cu 20% faţă de perioada similară a anului trecut, au declarat miercuri într-o conferinţă reprezentanţii patronatelor hotelierilor şi ai agenţiilor de turism.

702 afişări

Imaginea articolului Turismul este încă în criză. Vezi cu cât a scăzut numărul turiştilor din hoteluri

Turismul este încă în criză. Vezi cu cât a scăzut numărul turiştilor din hoteluri (Imagine: Shutterstock)

"Eu nu văd că turismul a ieşit din criză. Numărul turiştilorveniţi în hotelurile din România este cu 20% mai mic în primultrimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anuluitrecut", a spus Radu Enache, proprietarul lanţului hotelierContinental şi noul preşedinte al Federaţiei Industriei Hotelieredin România (FIHR).

El a adăugat că turismul continuă tendinţa descendendă a anului2010, care a fost unul mai slab decât 2009.

"Din estimările noastre, în acest an cererea românilor pentruvacanţe externe a crescut cu 20% şi, în acelaşi timp, au scăzut cu20% solicitările pentru concedii în România. Această tendinţă eîngrijorătoare", a afirmat Corina Martin, preşedintele AsociaţieiNaţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

 

Ea a pus scăderile pe seama celor mai mari două probleme dinturismul românesc, respectiv lipsa infrastructurii şi apromovării.

Radu Enache a explicat că pentru hotelieri, împovăraţi de taxe,"cuţitul a ajuns la os", fiscalitatea excesivă blocând atâtinvestiţiile, cât şi operarea unităţilor de cazare.

Totodată, el a acuzat statul şi de lipsa promovăriiturismului.

"Dacă nu-ţi faci zgomotul tău, promovarea e zero. Dumneavoastrăsunteţi vocală de o mie de ani, dar n-aţi reuşit nimic", s-aadresat Enache Corinei Martin.

Preşedintele ANAT a afirmat că instituţia pe care o conduce asolicitat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului capromovarea turismului să fie făcută de un organism constituitprintr-un parteneriat public-privat.

"Nu e normal ca promovarea României să fie decisă de 3-4funcţionari publici dintr-un minister. Cine e vinovat că e încăevaziune fiscală în România? Cum poate un minister să verifice cu10 angajaţi problema evaziunii fiscale? Noi cerem de un an şijumătate ca licenţierea şi clasificarea unităţilor de cazare sătreacă la autorităţile locale", a spus Martin.

La rândul său, George Ţurnă, unul dintre proprietarii hoteluluiAmbasador din Bucureşti, prezent la conferinţă, a arătat căprincipala problemă a turismului românesc este lipsa de coerenţă şide perspectivă.

"S-au tot înfiinţat şi desfiinţat ministere, care au avutdiverse priorităţi, de la Dracula până la turismul ecumenic", aadăugat el.

Reprezentanţii ANAT şi FIHR au anunţat că poartă discuţii pentruunificarea patronatelor din turism într-o federaţie la nivelnaţional.

"Ana Hotels se retrage începând de azi din toate asociaţiile dinturism până la coagularea tuturor federaţiilor la nivelulindustriei hoteliere", a declarat omul de afaceri George Copos,prezent la conferinţă.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
PATRONATE ,
TURISM ,
hotel

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.