Turkmenistanul a încheiat un acord cu UE pentru livrarea de gaze naturale

Turkmenistanul a încheiat un acord cu Uniunea Europeană pentru livrarea a zece miliarde de metri cubi de gaze anual, fapt care va contribui la reducerea dependenţei energetice a UE faţă de Rusia, potrivit comisarului pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner, citată de Financial Times.

17 afișări
Imaginea articolului Turkmenistanul a încheiat un acord cu UE pentru livrarea de gaze naturale

Turkmenistanul a încheiat un acord cu UE pentru livrarea de gaze naturale (Imagine: Mediafax Foto)

"Preşedintele Gurbanguli Berdimuhammedov ne-a dat asigurări că zece miliarde de metri cubi de gaze vor fi livrate Europei, pe lângă posibilităţile oferite de noi zăcăminte care vor fi scoase la licitaţie pentru exploatare", a spus Ferrero-Waldner.

Ea a arătat că acordul este "un prim pas, foarte important" în domeniul cooperării energetice, dar a recunoscut că volumul livrărilor nu reprezintă o cantitate prea mare.

Turkmenistanul ocupă locul cinci la nivel mondial în privinţa mărimii rezervelor de gaze şi petrol. Anual, Turkmenistanul produce 60 de miliarde de metri cubi de gaze, două treimi fiind exportate către grupul rus Gazprom.

Cererea de energie creşte semnificativ în Uniunea Europeană. Până în 2020, UE ar putea importa, potrivit estimărilor, cel puţin 360 de miliarde de metri cubi de gaze, din cele 500 de miliarde de metri cubi necesare consumului.

UE încearcă să-şi diversifice furnizorii de energie şi promovează în prezent proiectul Nabucco, de construcţie a unui nou gazoduct.

Conducta va lega Turcia de Austria, tranzitând Bulgaria, România şi Ungaria, şi urmează să transporte gaze provenite din Asia Centrală.

Principalii furnizori ai Nabucco ar putea fi state precum Azerbaijan, Kazahstan, Turkmenistan sau Egipt.

Ferrero-Waldner a cerut companiilor europene să investească în infrastructură, pentru a contribui la concretizarea proiectului.

Mijloacele prin care vor fi livrate gazele turkmene către Europa nu au fost stabilite, dar comisarul UE a spus că există trei posibile soluţii pe termen scurt.

Prima ar fi construirea unui gazoduct de 60 de kilometri între conductele azere şi turkmene. A doua soluţie este realizarea unei legături către Kazahstan, care să fie conectată la un gazoduct azer.

A treia opţiune ar fi lichefierea gazelor şi transportarea lor pe cale maritimă.

Ambasadorul UE în Azerbaijan, Alan Waddams, a declarat, vineri, că autorităţile turkmene au acceptat ca Turkmenistanul să exporte gaze prin intermediul Nabucco, dar a spus că, în cazul în care se vor răzgândi, alternativa ar putea fi Iranul, potrivit RIA Novosti.

Unii analişti au declarat că, fără participarea Turkmenistanului, proiectul Nabucco este nerealist.

Construcţia gazoductului, cu o capacitate de 20-30 de miliarde de metri cubi, este programată să înceapă în 2010.

State precum Azerbaijanul, Iranul, Turkmenistanul şi, recent, Irakul, au fost considerate drept posibili parteneri ai Nabucco. Participarea Irakului este susţinută de Statele Unite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici