UE ar putea sprijini interconectarea reţelei de gaze din România şi Bulgaria

Miniştrii Energiei din Europa vor propune Uniunii Europene (UE) alocarea a zece milioane de euro pentru interconectarea reţelelor de gaze naturale din România şi Bulgaria, transmite agenţia bulgară BTA.

23 afișări
Imaginea articolului UE ar putea sprijini interconectarea reţelei de gaze din România şi Bulgaria

UE ar putea sprijini interconectarea reţelei de gaze din România şi Bulgaria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bulgaria şi România au convenit interconectarea reţelelor de transport al gazului natural, parte a programului executivului de la Sofia de a reduce dependenţa totală de importurile din Rusia.

Realizarea proiectului necesită investiţii de aproximativ 30 de milioane euro.

Bulgaria intenţionează să-şi interconecteze sistemul de transport şi cu Grecia şi să construiască împreună cu Turcia un depozit de gaze naturale.

Miniştrii europeni ai Energiei vor propune, de asemenea, dublarea fondurilor pentru interconectarea reţelelor de gaze dintre Bulgaria şi Grecia.

În ianuarie, Comisia Europeană a decis ca proiectul eleno-bulgar să primescă 20 de milioane de euro prin intermediul unui program de 3,5 miliarde euro,destinat finanţării de urgenţă a proiectelor de infrastructură. Costul interconectării reţelei bulgare cu cea grecească este estimat la 125 milioane euro.

Propunerile Consiliului Energiei vor fi analizate luni, 23 februarie, de miniştrii de Externe ai Uniunii, apoi înaintate spre aprobare statelor membre.

În acelaşi timp, miniştrii au hotărât să reducă de la 250 milioane de euro la 200 milioane euro fondurile comunitare pentru finanţarea proiectului Nabucco.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici