UE are nevoie de mai mulţi bani. Ar trebui să plătim şi taxe europene? Premierul belgian: Cetăţenii europeni se uită din ce în ce mai mult spre UE pentru soluţii strategice la problemele globale

Uniunea Europeană are nevoie de mai mulţi bani proprii, a declarat premierul belgian Alexander De Croo pentru POLITICO, la doar câteva săptămâni după ce ţările membre nu au reuşit să ajungă la un acord să finanţeze pachetul de ajutor pentru Ucraina.

803 afișări
Imaginea articolului UE are nevoie de mai mulţi bani. Ar trebui să plătim şi taxe europene? Premierul belgian: Cetăţenii europeni se uită din ce în ce mai mult spre UE pentru soluţii strategice la problemele globale

UE are nevoie de mai mulţi bani. Ar trebui să plătim şi taxe europene? Premierul belgian: Cetăţenii europeni se uită din ce în ce mai mult spre UE pentru soluţii strategice la problemele globale

Pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, al efectelor pandemiei pe termen lung şi ale războiului din Orientul Mijlociu, cetăţenii europeni se uită din ce în ce mai mult spre UE pentru soluţii strategice la problemele globale, a declarat, pentru Politico, De Croo, a cărui ţară a preluat conducerea Consiliului UE la 1 ianuarie.

"Cu fiecare provocare majoră cu care ne confruntăm, populaţia europeană, chiar şi cea mai eurosceptică, se uită la Europa pentru a rezolva aceste provocări, deoarece ţările singure nu pot face acest lucru. Ceea ce pentru noi duce inevitabil la o discuţie: De unde vin banii?", a spus el.

În prezent, UE dispune de fonduri proprii, provenite în principal din contribuţiile celor 27 de state membre şi din taxele vamale pe importurile din afara UE, care se varsă în fondul UE. În 2021, Bruxelles a introdus o taxă pe plastic la nivelul UE, menită să aducă aproximativ 6 miliarde de euro pe an în cuferele Berlaymont, sediul Comisiei, dar aceasta a reprezentat o picătură în ocean în comparaţie cu bugetul de 1.200 de miliarde de euro al blocului pentru perioada 2021-2027.

Propunerea lui De Croo ridică posibilitatea controversată de a percepe mai multe taxe la nivelul blocului înainte de alegerile europene din iunie, când peste 400 de milioane de oameni de pe continent se vor îndrepta spre urne.

Dar liberalul belgian a evitat să precizeze de unde ar urma să provină veniturile suplimentare, dacă din taxe europene, din alte măsuri financiare, cum ar fi contribuţiile ţărilor membre, sau din reduceri ale costurilor aparatului UE.

De Croo a adăugat că majoritatea celorlalţi lideri UE consideră că este dificil să îşi majoreze propriile contribuţii naţionale, dar înţelege că a cere Europei să plătească mai mult, în timp ce refuză să facă acest lucru ei înşişi, reprezintă o dilemă.

Până în prezent, propunerile pentru noi bani colectaţi de UE au fost blocate de o coaliţie de ţări, în principal din Europa de Nord şi de Est, care se opun mutării colectării taxelor din capitalele lor spre la Bruxelles.

În prezent, Parlamentul European face presiuni în favoarea unor taxe la nivelul UE pe emisiile de carbon şi pe profiturile multinaţionalelor; se aşteaptă ca aceste măsuri să genereze 36 de miliarde de euro anual, odată ce noul buget va intra în vigoare. Cei care susţin venituri suplimentare pentru Comisie speră că preşedinţia belgiană va intermedia un compromis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici