UE, FMI şi BERD ar putea împrumuta Ucraina pentru plata gazelor ruseşti

Reprezentaţii Uniunii Europene (UE), ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) analizează posibilitatea acordării unui împrumut de patru miliarde dolari Ucrainei pentru plata importurilor de gaze naturale ruseşti, potrivit The Times.

17 afișări
Imaginea articolului UE, FMI şi BERD ar putea împrumuta Ucraina pentru plata gazelor ruseşti

UE, FMI şi BERD ar putea împrumuta Ucraina pentru plata gazelor ruseşti

Compania ucraineană de stat Naftogaz nu are fonduri pentru a plăti importurile de gaze naturale din Rusia de luna viitoare. În condiţiile în care plata este scadentă la 7 iulie, companiile energetice din Europa se tem că Gazprom, monopolul rus al exporturilor de gaze naturale, va întrerupe tranzitul prin gazoductele care trec prin Ucraina, punându-le în pericol eforturile de a face rezerve de combustibil pentru iarna viitoare.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a sfătuit statele UE să-şi facă planuri de urgenţă în ceea ce priveşte importul de gaze şi să se pregătească pentru ce e mai rău.

"Nu trebuie să ajungem la o altă criză a gazelor naturale. Există riscul declanşării unei noi crize majore în doar câteva săptămâni, nu luni, şi trebuie să protejăm cetăţenii Europei", a afirmat Barroso.

Ucraina trebuie să importe 19 miliarde de metri cubi de gaze pentru a acoperi necesarul de combustibil pentru iarnă. Guvernul a recunoscut că nu are bani pentru a acoperi nota de plată din luna iulie către Gazprom, în condiţiile în care fondurile asigurate printr-un program de ajutor de la FMI au fost cheltuite.

Comisia va organiza, la finele acestei săptămâni, o întâlnire cu mai mulţi creditori, companii de gaze şi reprezentanţi ai autorităţilor de la Kiev şi Moscova pentru a preveni stoparea livrărilor de gaze naturale ruseşti către Europa, în iulie.

Premierul ucrainean, Iulia Timoşenko, a declarat la mijlocul lunii iunie că Ucraina are nevoie de finanţări în valoare de patru miliarde de dolari pentru înmagazinarea de gaze naturale în depozitele subterane şi speră să atragă fondurile de la bănci europene.

Moscova a cerut UE să cofinanţeze un împrumut Ucrainei, pentru a evita repetarea conflictului ruso-ucrainean pe tema gazelor din luna ianuarie, din cauza căruia au fost sistate livrările către Europa.

Gazele ruseşti asigură un sfert din necesarul de consum din UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici