UE nu vrea să fie dependentă de China, cum a fost faţă de Rusia. Europa intră în cursa pentru "aurul alb"

  • Nu există multe locuri pe Pământ care să fie atât de departe de intrigile politice de la Bruxelles ca Salar de Atacama din Chile.
  • Dar acest deşert, aflat la 11.000 de kilometri de capitala Belgiei, deţine acum bogăţiile pe care liderii UE le doresc cu disperare.
6759 afișări
Imaginea articolului UE nu vrea să fie dependentă de China, cum a fost faţă de Rusia. Europa intră în cursa pentru "aurul alb"

Companiile miniere care operează în Salar aduc apa sărată din lacurile subterane şi o evaporă în bazine uriaşe, apoi prelucrează soluţia rezultată pentru a extrage bogăţia: litiu.

Metalul moale şi argintiu este clasificat de UE drept "materie primă critică", una dintre materiile prime considerate vitale pentru tranziţia de la combustibilii fosili la o energie mai curată. Adesea numit "aur alb", deoarece este foarte solicitat la nivel mondial, litiul este o componentă cheie a bateriilor reîncărcabile necesare pentru maşinile electrice şi a instalaţiilor de stocare a energiei electrice care vor fi esenţiale pe măsură ce Europa trece la energia eoliană şi solară.

Litiumul, la fel de important ca petrolul în viitorul apropiat

Până în 2050, UE estimează că cererea sa de litiu va fi de 57 de ori mai mare decât în prezent, iar materiile prime vor fi în curând la fel de importante ca petrolul şi gazele naturale. Există doar o singură problemă: Europa nu are prea mult; China are.

Lipsa unei aprovizionări interne fiabile de combustibili fosili a făcut ca Europa să fie periculos de vulnerabilă anul trecut, când Rusia a oprit aprovizionarea cu gaze naturale ca represalii la sancţiunile impuse din cauza războiului din Ucraina.

În prezent, la Bruxelles există teama că Beijingul ar putea folosi rolul său dominant în lanţurile de aprovizionare cu materii prime pentru a exercita o presiune similară în viitor.

"Trebuie să începem să ne mişcăm imediat pentru a evita înlocuirea unei dependenţe cu alta", a declarat comisarul european pentru industrie, Thierry Breton, pentru POLITICO. "Am avut o dependenţă [geopolitică] pentru combustibilii fosili, iar dacă nu acţionăm acum, vom avea o dependenţă pentru materiile prime critice".

De data aceasta, europenii nu lasă lucrurile la voia întâmplării

În decembrie, negociatorii comerciali ai UE au obţinut un nou acord cu Chile, despre care analiştii spun că are cea mai abundentă ofertă de litiu de înaltă calitate din lume. În luna următoare, cancelarul german Olaf Scholz s-a oprit la Santiago în cadrul unui turneu de patru zile în America de Sud, întorcându-se cu un "parteneriat germano-chilian reînnoit în domeniul mineritului, al materiilor prime şi al economiei circulare".

În această lună, Bruxelles urmează să stabilească o strategie pentru a-şi asigura liniile de aprovizionare cu litiu şi alte minerale-cheie. Legea privind materiile prime critice va include un plan de creştere a capacităţii proprii de extracţie şi rafinare a UE. De asemenea, va avea ca scop să ofere ţărilor UE o foaie de parcurs pentru a naviga în această nouă luptă internaţională pentru putere în domeniul mineralelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici