UE: Plata facturilor prin intermediul băncilor va fi gratuită din 2012

Cetăţenii europeni vor putea efectua, începând cu 2010, viramente automate fără comision prin intermediul băncilor în statele proprii şi dintr-o ţară UE în alta pentru a-şi plăti facturile, au anunţat Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană.

24 afișări
Imaginea articolului UE: Plata facturilor prin intermediul băncilor va fi gratuită din 2012

UE: Plata facturilor prin intermediul băncilor va fi gratuită din 2012 (Imagine: Mediafax Foto)

Renunţarea la comisioane reprezintă unul dintre elementele cheie pentru înfiinţarea unui spaţiu unic de plăţi în euro (SEPA - Single Euro Payments Area - în traducere Zona Unică de Plăţi în Euro), proces care a început anul trecut şi va continua în noiembrie prin lansarea unui sistem unic de încasări automate.

O serie de bănci militează, însă, pentru plata în continuare a unor comisioane în cazul plăţilor efectuate dintr-o ţară în alta.

Comisia Europeană şi Banca Centrală au clarificat, marţi, situaţia în această privinţă într-un comunicat comun, precizând că încasările vor fi făcute fără plata vreunui comision începând cu 2012.

"Un comision multilateral pentru tranzacţii nu se justifică prin eficienţă şi, prin urmare, nu este compatibil cu regulile comunitare", se arată în comunicatul citat.

Comisioanele vor fi tolerate din noiembrie 2009 până la sfârşitul anului 2011. Ulterior, acestea vor trebui suprimate atât în cazul plăţilor efectuate în interiorul unui stat, cât şi în străinătate.

În prezent, plăţile interne se taxează în şase din cele 27 de state ale UE, respectiv în Franţa (în medie cu 12 eurocenţi), Portugalia (23 eurocenţi), Italia (25 eurocenţi), Spania (trei eurocenţi), Belgia (doi eurocenţi) şi Suedia (o coroană - echivalentul a nouă eurocenţi).

La programul SEPA participă, în afara statelor comunitare, Islanda, Elveţia, Liechtenstein şi Norvegia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici