UE vrea ca Grecia să rămână în zona euro şi să-şi respecte angajamentele

Uniunea Europeană vrea ca Grecia să rămână în zona euro şi să-şi respecte angajamentele în urma alegerilor din iunie, potrivit unei declaraţii publicate la finalul summitului de la Bruxelles, unde preşedintele francez, Francois Hollande, a pledat pentru un sprijin rapid.

424 afișări
Imaginea articolului UE vrea ca Grecia să rămână în zona euro şi să-şi respecte angajamentele

UE vrea ca Grecia să rămână în zona euro şi să-şi respecte angajamentele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderii celor 27 de state UE au adoptat, în noaptea de miercuri spre joi, la Bruxelles, un "text" comun privind criza greacă, a anunţat preşedintele francez.

"Vrem ca Grecia să rămână în zona euro şi să-şi respecte angajamentele", a declarat preşedintele UE, Herman Van Rompuy, citind acest text.

Cancelarul german, Angela Merkel, a făcut din respectarea angajamentelor, în special reducerea deficitelor şi reformele structurale, o condiţie prealabilă pentru menţinerea Atenei în zona euro.

Herman Van Rompuy a amintit "eforturile importante făcute de cetăţenii greci" şi "solidaritatea considerabilă" a zonei euro, care a "acordat, alături de FMI, aproape 150 de miliarde de euro pentru a susţine Grecia începând din 2010".

"Continuarea reformelor cruciale pentru a reveni la o datorie sustenabilă, încurajarea investiţiilor private şi consolidarea instituţiilor (Greciei) sunt cele mai bune garanţii pentru un viitor mai bun în cadrul zonei euro" şi "sperăm că după alegeri, noul Guvern grec va face această alegere", a conchis Van Rompuy.

"Noi respectăm procesul democratic din Grecia", a adăugat la rândul său preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. "Să lăsăm grecii să se exprime la 17 iunie", la alegerile legislative, a subliniat el.

"Dar este de asemenea important să adăugăm că astăzi, Consiliul European a trimis un mesaj clar Greciei: vrem să rămână în zona euro, o susţinem şi aşteptăm evident ca Grecia să-şi respecte angajamentele", a precizat el.

Conform declaraţiei, "finanţări şi instrumente sunt mobilizate pentru a aduce Grecia pe drumul creşterii şi al înfiinţării de locuri de muncă". "Am propus să facem totul pentru a utiliza posibilităţile de fonduri structurale pentru a ajuta Grecia, deci un mesaj pozitiv", a afirmat cancelarul german, Angela Merkel.

Francois Hollande a "pledat" pentru ca aceste fonduri structurale "să poată fi mobilizate rapid pentru ca creşterea economică în Grecia să poată fi încurajată într-un termen foarte scurt".

Potrivit preşedintelui francez, acest lucru ar trebui să le permită alegătorilor greci să aibă "încredere în solidaritatea zonei euro" şi "să spună că au obligaţii de respectat, dar şi perspective".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici