Un economist radical ce a spus că va „arde” banca centrală este favorit în alegeri prezidenţiale din Argentina

Un economist cu viziuni radicale, care a criticat China şi a spus că va „arde” banca centrală, este favoritul alegerilor prezidenţiale de duminică din Argentina. Totuşi, specialiştii cred că va fi nevoie de al doilea tur pentru desemnarea viitorului preşedinte al ţării sud-americane.

545 afișări
Imaginea articolului Un economist radical ce a spus că va „arde” banca centrală este favorit în alegeri prezidenţiale din Argentina

Un economist radical ce a spus că va „arde” banca centrală este favorit în alegeri prezidenţiale din Argentina

Pentru a fi declarat câştigător încă din primul tur al alegerilor prezidenţiale din Argentina, un candidat are nevoie de 45% din voturi sau 40% cu un avans de 10 puncte faţă de locul doi. De aceea, specialiştii cred că viitorul preşedinte va fi desemnat în noiembrie, în turul doi al alegerilor. Primele rezultate vor fi anunţate duminică.

Sondajele au arătat că libertarianul Javier Milei este considerat favorit pentru a câştiga scrutinul de duminică. El a devenit cunoscut în ultimul an şi a avut o creştere spectaculoasă, devansându-i în toate sondajele pe contracandidaţii săi, actualul ministru al economiei Sergio Massa şi conservatoarea Patricia Bullrich. Specialiştii estimează că în turul doi al alegerilor ar putea fi o confruntare între Milei şi Massa.

Milei, în vârstă de 52 de ani, este un exponent al furiei alegătorilor argentinieni faţă de inflaţia care ar putea atinge 200% în acest an, potrivit Reuters. Argentina care are a doua economie din America de Sud după Brazilia, se mai confruntă cu sărăcia şi cu devalorizarea monedei, iar argentinienii dau vina pe politicieni pentru problemele economice.

Votul este urmărit în întreaga lume deoarece Argentina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, cel de-al patrulea producător de litiu metalic pentru baterii electrice şi un jucător important pe piaţa petrolului şi a gazelor de şist.

Ţara este şi cel mai mare debitor la Fondul Monetar Internaţional (FMI), cu un program de împrumut de 44 de miliarde de dolari. De asemenea, Argentina are datorii internaţionale uriaşe.

Experţii susţin că, dacă va fi ales, Milei va avea un impact uriaş asupra poziţiei ţării în lume. În campania electorală, Javier Milei a criticat China, a spus că va „arde” banca centrală şi a anunţat că vrea să privatizeze entităţile din sectorul public. El este împotriva avortului şi anti-feminist.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici