Un euro peste 5 lei şi un deficit bugetar de 5,8% din PIB. Iată ce preconizează analiştii financiari

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România spun că deficitul bugetar de stat anticipat pentru acest an va fi de 5,8% din PIB, cea mai mare valoare înregistrată în cadrul sondajului CFA de la începutul anului.

3283 afișări
Imaginea articolului Un euro peste 5 lei şi un deficit bugetar de 5,8% din PIB. Iată ce preconizează analiştii financiari

Un euro peste 5 lei şi un deficit bugetar de 5,8% din PIB. Iată ce preconizează analiştii financiari

„Conduita politicii fiscale s-a reflectat în anticipaţiile de defict bugetar pentru anul current, deficitul anticipat pentru acest an înregistrând cea mai mare valoare de la începutul anului”, explică Adrian Codirlaşu, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania, citat de Ziarul Financiar.

Datele colectate de CFA în luna septembrie mai arată că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,0607 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 6,86% în scădere de la 7,58% faţă de exerciţiul anterior.

Pentru orizontul de 6 luni, 84% dintre analiştii financiari incluşi în sondajul lunar anticipează un curs valutar de 5,0169 lei/euro.

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere macroeconomică al CFA, acesta a a scăzut uşor în luna septembrie, cu 0,5 puncte, la valoarea de 47,4 puncte, situaţie care s-a datorat scăderii componentei de condiţii curente.

„Încetinirea creşterii economice precum şi noile masuri fiscale s-au reflectat şi în componenta de condiţii curente a indicatorului de încredere, componentă care a înregistrat o scădere de 6,6 puncte faţă de exerciţiul anterior”, adaugă Adrian Codirlaşu.

Datele sondajului mai arată că evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2023 este estimată la 2,2% de la 2,1% în prognoza anterioară.

Totodată, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor varia­bile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 5,90% în următoarele 12 luni.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 53% dintre participanţi anticipează o scădere a acestora în timp ce 42% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni.

De asemenea 73% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 21% că sunt corect evaluate.

În paralel, datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

Sondajul Asociaţiei CFA România reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia încearcă să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici